Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

100 soittoa päivässä saanut yrittäjä neuvoo, miten ilmalämpöpumpun saa kerrostaloasuntoon – "Jos on rikas ja..."

Juristi: Näin saat ilmalämpöpumpun kerrostaloasuntoon

Helteinen kesäsää saa monet miettimään, miten tukalaa oloa voisi omassa asunnossa helpottaa.

Ilmalämpöpumppu on tehokkain apu kodin viilennykseen. Niiden asentaminen kerrostaloihin on useimmiten mahdollista, mutta ei täysin suoraviivaista. Osakkaan on aina tehtävä etukäteen kirjallinen muutostyöilmoitus ilmalämpöpumpun asentamisesta isännöitsijälle tai taloyhtiön hallitukselle.

– Isommissa taloyhtiöissä ilmoitus tehdään yleensä isännöitsijälle. Pienemmissä taloyhtiöissä, joissa ei ole ammatti-isännöintiä, ilmoitus tehdään suoraan hallitukselle, Kiinteistöliitto Uusimaan lakimies Niklas Lindberg kertoo.

Ilmoituksen jälkeen taloyhtiön tulee päättää luvan myöntämisestä ilman aiheetonta viivytystä.

Kerrostaloasunnoissa ilmalämpöpumppujen ulkoyksikkö asennetaan pääasiassa parvekkeen ja huoneiston väliselle seinälle. Korkein oikeus linjasi viime vuonna, ettei taloyhtiö voi kategorisesti kieltää asennuksia, jotka tehdään asuntojen parvekkeille.

Taloyhtiöt saavat kuitenkin asettaa muutostöille kohtuullisia ehtoja ja kieltää asennuksen, jos siitä aiheutuu kohtuutonta haittaa.

– Taloyhtiö voi kieltää asennuksen, jollei ulkoyksikköä ole mahdollista asentaa piiloon. Tällä pyritään estämään, etteivät ulkoyksiköt rumentaisi talojen julkisivuja.

– Toinen peruste olisi, jos parvekkeen ja asunnon välinen ulkoseinä olisi sellainen, ettei läpivientiä voisi tehdä vahingoittamatta talon rakenteita.

Turvallisuus- ja ympäristösyistä lämpöpumppuja ei saa asentaa itse. Lämpöpumput sisältävät yleensä F-kaasuja, jotka ovat voimakkaita kasvihuonekaasuja. EU:ssa on säädetty, että F-kaasuja sisältäviä laitteita saavat asentaa vain luvan saaneet yritykset.

– Jos nyt tilaa asennuksen, niin ajan saa syksyn puolella. Asennuskalenterit ovat olleet täynnä jo pidemmän aikaa, yrittäjä Joonas Kalliomäki KaJo-Sähkö Oy:stä kertoo.

– Kyllä apu on kaukana, jos tähän aikaan herää asiaan. Eilen minulle tuli 100 soittoa, yrittäjä Mikko Vikström Lämpötilamestarit Oy:stä sanoo.

– Jos on rikas, lyö tarpeeksi rahaa pöytään ja saa houkuteltua jonkun sunnuntaina töihin, niin sitten voi onnistua saamaan asennuksen. Muuten menee syksyyn, Vikström sanoo.

Juttu on julkaistu alunperin Keski-Uusimaa-lehdessä.