Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Loppuuko käteisrahamme 2026? – Näin vastaa Suomen Pankki ja pohtii käteisen tulevaisuutta

Käteisen rahan saatavuus ei todellakaan lopu lähivuosina, kertoo Suomen Pankin rahahuollon asiantuntija Anja Harju.

Hän rauhoittelee kommentillaan niitä, jotka pelästyivät Etelä-Suomen Median julkaisemaa juttua VertaaEnsin.fi:n selvityksestä, jossa oli mukana Suomen Pankin tilasto pankkiautomaateista nostetun käteisen laskevasta trendistä.

– Pankkiautomaateista nostettu euromäärä on laskenut joka vuosi keskimäärin 780 000 euroa. Jos trendi jatkuu samana tulevina vuosina, pankkiautomaateista nostettu euromäärä olisi nolla euroa vuonna 2026, luki tiedotteessa.

VertaaEnsin.fi:n Sebastian Remes muistuttaa, että laskutoimitus oli lähinnä ajatusleikki, jonka tarkoituksena oli herättää keskustelua.

– Summa tuskin menee täysin lineaarisesti nolliin, Remes toteaa.

Anja Harju Suomen Pankista sanoo, että koronapandemian aikana automaattinostot vähenivät paljon.

Matkustaminen ulkomaille loppui lähes tyystin, tapahtumia ei ollut ja kaupat sekä palveluntarjoajat ohjeistivat asiakkaitaan välttämään käteisen käyttöä.

– Suomen Pankin näkökulmasta käteistä pitää olla mahdollisuus saada ja käyttää. Suomessa on useita ihmisryhmiä, joille käteisen käyttö on periaatteessa ainoa maksuväline, jota he voivat käyttää, Anja Harju muistuttaa.

Suomen Pankki teki maaliskuussa 2022 lainsäädäntöaloitteen käteispalvelujen riittävän tason turvaamiseksi.

Lainsäädäntöaloite koskee kaikkia käteisen käytön kannalta olennaisia palveluja. Siinä on huomioitu käteisen saatavuus, sen hyväksyttävyys maksuvälineenä ja mahdollisuus tallentaa käteistä.

Suomen Pankki haluaa ylläpitää käteispalveluilla suomalaisten tasapuolista mahdollisuutta osallistua taloudelliseen toimintaan kullekin parhaiten sopivaa maksutapaa käyttäen.

Tuleeko kuitenkin päivä, jolloin käteistä ei enää kukaan käytä? Suomen Pankin maksujärjestelmäosaston osastopäällikkö Päivi Heikkinen sanoo, että ihmisten käyttäytymistä ja olosuhteiden kehittymistä on vaikea ennakoida.

– Vaikka käteisnostojen trendi on ollut laskeva koko 2000-luvun, sen nollaantuminen on epätodennäköistä. Käteisellä on ja tulee jatkossakin olemaan oma käyttäjäkuntansa, Heikkinen linjaa.