Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Luvattomat bileet työllistäneet poliisia kesällä Helsingissä: "Aiheuttaa kohtuutonta haittaa ihmisille"

Luvattomat reivit eli erilaiset musiikkitapahtumat ovat työllistäneet poliisia Helsingissä.

Helsingin poliisille on kesän aikana tullut ilmoituksia lähialueen asukkaita häiritsevistä ulkoilmatapahtumista. Tapahtumiin kutsutaan usein osallistujia sosiaalisen median kautta. Juhlijoita voi tulla paikalle satoja.

Tapahtumille haetaan poliisin mukaan harvoin järjestäjän toimesta alueen käyttölupia eikä niistä ilmoiteta viranomaisille.

– Teknomusiikin soittaminen pitkälle aamuun aiheuttaa kohtuutonta haittaa ihmisille, jotka asuvat lähistöllä ja yrittävät nukkua. Vaikka alue olisi syrjäinen, voi musiikki ja basson jytinä kantautua kauaskin, varsinkin, jos tapahtuma on meren äärellä, muistuttaa komisario Hanna Kiiskinen Helsingin poliisin hälytys- ja valvontayksiköstä tiedotteessa.

Festariguru Jan Grehn avasi Helsinkiin jättiterassin, jota ei ole tarkoitettu bilettämiseen – "Jotka haluavat villisti juhlia, voivat mennä muualle"

Kesän aikana poliisi on mennyt ilmoitusten perusteella paikalle ja puuttunut tapahtumiin matalalla kynnyksellä. alkuun partio on keskustellut aiheutuneista häiriöitä tapahtuman järjestäjän kanssa. Mikäli neuvot ja ohjeet eivät riitä, poliisi voi takavarikoida esimerkiksi soittimet tai kaiuttimet ja kirjoittaa sakon musiikkilaitetta käyttäneelle.

Kokoontumislain mukaan yleisötilaisuuksista tulisi ilmoittaa poliisille kirjallisesti viisi vuorokautta ennen tilaisuuden alkamista. Tilaisuus tai tapahtuma on yleisötilaisuus silloin, kun tapahtuma on kaikille avoin riippumatta siitä, onko se maksullinen vai maksuton.

Lupaa ulkoilmatapahtuman järjestämiseksi voi hakea tästä linkistä.

"Tämä on paikka, jonne voi tulla vaimoa karkuun" – Helsingin lähiöön syntyy joka kesä jättiterassi, jossa ohikulkijatkin huikataan pöydän ääreen

Helsingin kaupungin alueella tapahtumille tulisi hakea alueenkäyttölupa kaupungilta sekä tehdä meluilmoitus viimeistään 30 päivää ennen tapahtumaa, mikäli juhliminen jatkuu kello 22 jälkeen. Järjestäjän täytyy esittää mahdollinen lupa ja meluilmoitus poliisille pyydettäessä.

Poliisi voi myös kieltää ulkoilmatapahtuman etukäteen tai keskeyttää tapahtuman kokoontumislain perusteella.

Kiiskinen toteaa kuitenkin, että juhliminen ei ole kiellettyä.

– Kaupungille saa kokoontua viettämään iltaa, mutta kun paikalle tulee iso väkijoukko ja musiikki soi kovalla, on tapahtuman järjestäjän ja juhlijoiden pidettävä ympäristö mielessä, Kiiskinen muistuttaa.

Häiritsevästä juhlimisesta ulkoilmassa tai muista häiriöstä kaupungin alueella voi soittaa hätänumeroon 112.

Tietoa yleisötilaisuuden järjestämisestä saa poliisin sivuilta.

Vallilan Konepajalle avautui 1000 neliön jättiterassi – panimokeskuksen rakentaminen alkaa syksyllä