Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Apinarokkotapauksia 3 lisää tällä viikolla – THL: Osa tartunnoista saatu kotimaassa

Suomessa on todettu tällä viikolla kolme uutta apinarokkotapausta, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Kaikkiaan tartuntoja on nyt siis 13.

Kaikki tartunnan saaneet ovat miehiä.

Valtaosa tartunnoista on saatu ulkomailta, mutta osa myös kotimaassa. THL kehottaakin huomioimaan, että myös Suomessa on mahdollista saada apinarokko.

Maailmalla apinarokkotartuntoja on todettu toukokuun puolivälin jälkeen yhteensä noin 6 000. Eniten tapauksia on ollut Britanniassa, Espanjassa, Saksassa, Ranskassa, Portugalissa ja Yhdysvalloissa. Kaikkiaan tartuntoja on ollut 59 eri maassa.

THL pitää apinarokon laajaa leviämistä epätodennäköisenä, sillä tauti ei tartu helposti. Yleensä se ei tartu lyhyissä arkielämän kohtaamisissa.

Kuka tahansa voi saada tartunnan, mutta tähänastisista tapauksista valtaosa on saatu seksissä ja erityisesti miesten välisessä seksissä. THL:n mukaan esimerkiksi kondomi ei suojaa riittävästi apinarokkoa vastaan.

Apinarokkoon liittyy tyypillisesti näppyläinen tai rakkulainen ihottuma, jolle ei ole muuta selittävää syytä. Ihottumaa ennen voi ilmetä muita yleisiä infektio-oireita, kuten kuumetta tai päänsärkyä.

Taudin hoito on oireenmukaista, ja tauti paranee tavallisesti itsestään muutamassa viikossa. Vakavat taudinkuvat ovat mahdollisia niillä, joiden puolustuskyky on muun sairauden tai lääketieteellisen hoidon vuoksi heikentynyt.

Jos epäilet apinarokkotartuntaa, vältä fyysisiä kontakteja, ja ole yhteydessä terveydenhuoltoon puhelimitse, ennen kuin hakeudut hoitoon, THL ohjeistaa.

Tauti paranee yleensä itsestään.