Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Y, X, W, V ja U – Henkilötunnuksiin tulee uusia välimerkkejä vuoden 2023 alusta

Henkilötunnukseen otetaan vuoden 2023 alusta lähtien käyttöön uusia välimerkkejä, jotka osoittavat vuosisadan.

Valtioneuvosto antoi uusia välimerkkejä koskevan asetuksen 8. heinäkuuta.

2000-luvulla syntyneillä otetaan nykyisen A-kirjaimen lisäksi käyttöön kirjaimet B, C, D, E ja F. 1900-luvulla syntyneillä otetaan nykyisen yhdysmerkin (-) lisäksi käyttöön kirjaimet Y, X, W, V ja U.

Esimerkiksi Suomeen työn johdosta muuttaville ulkomaalaisille annettavissa henkilötunnuksissa voidaan ottaa uusia välimerkkejä käyttöön.

Jo käytössä olevat henkilötunnukset eivät uudistuksen vuoksi muutu.

Asetuksella henkilötunnukseen sisältyvä välimerkki tulee myös yksilöiväksi osaksi tunnusta eli henkilötunnukset voi erottaa toisistaan pelkästään eri välimerkki.

Uuden välimerkin sisältäviä henkilötunnuksia annetaan vasta nykyisin käytössä olevien välimerkkien loputtua.

Jokaiselle syntymäpäivälle on annettavissa rajallinen määrä henkilötunnuksia. Koska tunnuksia myönnetään esimerkiksi Suomeen muuttaville henkilöille, arvioidaan tunnusten loppuvan tietyiltä päiviltä jo lähivuosina.

Asetuksen tuomilla muutoksilla moninkertaistetaan käytettävissä olevien tunnusten määrä ja varmistetaan niiden riittävyys tulevaisuudessa.

Jatkossa uuden välimerkin sisältäviä henkilötunnuksia annetaan, kun kyseiselle syntymäpäivälle ei ole enää annettavissa nykyisin käytössä olevia välimerkkejä.

Valtiovarainministeriö valmistelee parhaillaan myös lakiesityksiä henkilötunnuksen uudistamisesta.

Tavoitteena on muun muassa aikaistaa ja laajentaa henkilötunnuksen antamista ulkomaalaisille sekä poistaa vuodesta 2027 eteenpäin myönnettävistä uusista henkilötunnuksista sukupuolisidonnaisuus niin, että sen jälkeen myönnettävistä henkilötunnuksista ei käy ilmi henkilön sukupuoli.