Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin uusi olutfestari testaa sääntö-Suomen rajat – "Tuskin kukaan ostaa kallista lippua päihtymistarkoituksessa"

Suvilahden Kattilahallissa järjestetään kahden viikon päästä ensimmäinen Helsinki Haze Wave -olutfestivaali. Paikalle tulee 41 panimoa eri puolilta maailmaa. Tapahtuma on Suomessa poikkeuksellinen, koska maisteltavat oluet sisältyvät lipun hintaan (70-249 euroa).

– Haluamme järjestää ison maailman olutfestarin, jota voi verrata Tallinn Craft Beer Weekendiin tai Mikkeller Beer Celebration Copenhageniin, sanoo tapahtuman perustaja Erkki Häme.

Jyrki rakensi Helsingin keskustaan unelmiensa baarin, sisustus loksauttaa leuat – "Tämä on maailman ensimmäinen, vastaavaa ei ole missään"

Ulkomailla vastaavissa tapahtumissa maisteluannoksia saa hakea tiskiltä vapaasti. Suomen lainsäädäntö pakottaa järjestäjät luovempiin ratkaisuihin.

– Kävijöille annetaan lehdykkä, johon saadut annokset merkitään, Häme kertoo.

Tapahtumassa on tarjolla kerrallaan noin 80 olutta, joita maistellaan puolen desin annoksina. Festaria on mainostettu niin, että sisäänpääsyn hinnalla olisi mahdollista maistella kaikki oluet. Tieto oli verkkosivuilla vielä tämän viikon puolivälissä. Hämeen mukaan tästä on kuitenkin luovuttu, koska osallistuvien panimoiden ja oluiden määrä on kaksinkertaistunut alkuperäisestä suunnitelmasta.

– Ei kukaan halua tai ehdi juoda 80 olutta, Erkki Häme sanoo.

”Oluenystävän taivas!” – tässä on Helsingin paras olutravintola: lukijat äänestivät ykköseksi baarin, joka on harvinaisuus koko maailmassa

Etelä-Suomen aluehallintovirasto ja Valvira ovat selvitelleet tapahtuman laillisuutta.

– Tapahtuma vaikuttaisi olevan alkoholilain mukainen, jos alkoholia sisältyy lipun hintaan maltillinen määrä. Esimerkiksi 50 puolen desin juomalippua vastaisi viittä puolen litran olutta. Silloin ei ylitetä hyviä rajoja, ylitarkastaja Pirkko Lamminpää kertoo.

Entä jos maisteltavana olisi kaikki yli 80 olutta.

–  Se on jo aika iso määrä. Tulee mieleen, onko se silloin enää tapahtuman idean mukaista maistelua, vai meneekö juomisen puolelle, Lamminpää pohtii.

Viime kesänä aluehallintovirasto puuttui Vallilan Konepajalla järjestettyyn skumppabrunssiin, jossa piti olla mahdollisuus juoda rajattomasti alkoholia sisäänpääsyn hinnalla.

– Tämä [olut]tapahtuma on erilainen. Tuskin kukaan ostaa kallista lippua päihtymistarkoituksessa, ylitarkastaja aprikoi.

Erkki Häme kertoi perjantaina, että maistelulippujen määräksi on vahvistettu 50. Tapahtuman sivulta on myös poistettu mainintoja siitä, että festareilla olisi mahdollisuus maistaa kaikki oluet.

Häme sanoo, että järjestelyt menevät lakikirjan mukaan. Asiasta on keskusteltu myös viranomaisten kanssa.

–  Suomessa on ennenkin ollut tapahtumia, joissa sisäänpääsyyn kuuluu juomalippuja. Nyt annoksia on enemmän, mutta annokset ovat pienempiä.

Helsingin trendialueelle avataan ravintola, jollaista Suomessa ei ole ennen nähty – nimessä pyöräilijöille tuttu kaksoismerkitys

Kuusi panimoista tulee Yhdysvalloista.

– Päätähti on Finback. He ovat tuttuja vuosien takaa, Häme esittelee.

Lähes kaikki panimot lähettävät paikalle omaa henkilökuntaa.

– Helsinki on siitä kiva, että se on vähän eksoottinen. He tulevat mielellään uusiin paikkoihin, Häme tietää.

Häme sanoo, että suurin osa Helsinki Haze Waven oluista on ipaa, hapanoluita tai tynnyrikypsytettyjä.

– Myös lagereita on paljon. Tapahtumassa maistellaan vahvoja ja intensiivisiä oluita, joten rinnalle kaivataan kevyempää. Lager on ylipäänsä nousussa. Sitä varten mukana on tsekkiläinen Vinohradský, jonka lager on noussut Helsingissä mielettömään maineeseen. Lisäksi on kaksi alkoholitonta olutta valmistavaa panimoa.

Oluen lisäksi tarjolla on dj-esiintyjien musiikkia ja ruokaa.

– Kattilahallin sisällä on pimeämpi ja rajumpi tunnelma. Ulkona on food truckeja ja rennompaa musiikkia.

Helsinkiläinen ravintola avasi 127 metrin jättiterassin, lopputulos löi Matin ällikällä – tuoli pitää kantaa itse, ei yhtään pöytää

Yksi maistelusessio kestää 4,5 tuntia kerrallaan. Kuinka ihmisillä riittää aikaa kymmenien oluiden maistelun ohella muista palveluista nauttimiseen?

– Alkuun on varmasti tiukkaa suorittamista, että ihmiset saavat maisteltua ne tietyt pakolliset oluet. Sen jälkeen rauhoitutaan ja otetaan rennommin. Tapahtuma on jaettu kolmeen (erikseen myytävään) sessioon, joissa on kaikissa eri oluet. Jokaiselta panimolta on kerralla aina kaksi olutta, Häme kertoo.

Haze Wave 22.-23.7. Suvilahden Kattilahallissa.

"Pakko tintata niin paljon kuin rahalla irtoaa" – Helsingin ravintoloissa järjestetty useita alkoholibuffetteja: Valvira ja avi yksimielisiä laillisuudesta

Onko tässä järkeä? Suomalaiset pienpanimot saivat tarpeekseen sääntö-Suomesta – "Muut eivät ole uskaltaneet tehdä tätä"

Festariguru Jan Grehn avasi Helsinkiin jättiterassin, jota ei ole tarkoitettu bilettämiseen – "Jotka haluavat villisti juhlia, voivat mennä muualle"

"Tämä on paikka, jonne voi tulla vaimoa karkuun" – Helsingin lähiöön syntyy joka kesä jättiterassi, jossa ohikulkijatkin huikataan pöydän ääreen

Toimitusjohtaja listasi Suomen 6 parasta olutravintolaa

Vanhaan kauppahalliin avattiin myymälä, jollaista ei ole ennen nähty – Pirjo ja Jaakko innostuivat heti: "Mukava nähdä tällainen uusi paikka

Uusi pienpanimo aloitti Helsingissä – toimii Kampin kauppakeskuksen vanhimmassa baarissa