Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Seksikauppa selvitti, miten suomalaisten halut syttyvät –  "Lähes kaikki ehdotukset menevät läpi"

Suomalaisten seksihalut syttyvät yleensä spontaanisti, selviää seksikauppa Kaalimato.comin tekemästä kyselystä.

Spontaaniksi haluksi kutsutaan sitä, kun seksuaalinen halu syttyy yllättäen ajasta ja paikasta riippumatta. Halu voi syttyä niin aamuruuhkassa kuin kuntosalillakin. Miehillä spontaani halu on Kaalimadon mukaan hieman naisia yleisempää. Osalla halu ei kuitenkaan herää missä ja milloin tahansa, vaan vaatii oikeanlaisen tunnelman.

– Kulttuurissamme tyypillisesti ihannoidaan spontaania seksuaalista halua, joka valtaa henkilön olosuhteista riippumatta. Miehiin voi kohdistua jopa paineita siitä, että heidän odotetaan olevan valmiita seksiin missä ja milloin tahansa, kertoo Kaalimato.comin seksuaaliterapeutti Annukka Lavikainen tiedotteessa.

Suomalaiset kertoivat kyselyssä, miten seksihalut syttyvät.

– Syttyminen riippuu päivästä. Mitä pirteämpi olen, sitä helpommin syttyy. Olemme kumppanini kanssa siten onnellisessa asemassa, että lähes kaikki ehdotukset menevät läpi, oli kysyjänä sitten kumpi tahansa. Jos jotain haluaa, niin kysyy suoraan. Näin avoimesti kun kaikki asiat kysytään, ei myöskään tule epämieluisia yllätyksiä, eikä jää asiat kaivelemaan. Suora puhe on ollut alusta asti ratkaisumme loistavaan seksielämään. Eikä kyse ole suinkaan meidän kohdallamme peiton alla pimeässä puuhastamisesta, muuten kuin korkeintaan silloin jos mitään muuta vaihtoehtoa ei ole, 40-vuotias mies ja 31-vuotias nainen kertovat Kaalimadon tiedotteessa.

19-vuotias nainen sanoo, että joinakin päivinä hän tarvitsee lämmittelyä, joinakin ei.

– Riippuu kuinka suuret halut on jo ennestään. Kumppanin kanssa halut on erilaiset siten, että itse juuri haluaisi jotain vaihtelua ja erilaisia lämmittelytapoja, kun taas kumppanille riittää perusakti ja suoraan asiaan meno.

Tutkimuksen mukaan jopa 22 prosenttia vastaajista ei osaa sanoa, kummanlaista seksuaalista halua he kokevat enemmän – erilaisia haluja ei välttämättä edes tunnisteta.

– Jotkut saattavat erehtyä pitämään itseään tai kumppaniaan haluttomana, koska erilaisten halujen syttymisestä ei ole tietoa. Monet voivat olettaa, että kaikkien halu herää samalla tavalla kuin oma. Siksi on tärkeää tunnistaa ja myös kertoa toiselle, millä tavalla oma halu herää ja miten seksikumppani voi vaikuttaa halun syttymiseen, Lavikainen sanoo tiedotteessa.

Monet kokevat sekä spontaania että responsiivista halua. Toisinaan halut voivat syttyä kuin itsestään, kun taas toisinaan kiihottuminen vaatii kipinöiden lentelyä, kosketuksia, virittäytymistä, läheisyyttä ja eroottista tunnelmaa. Halun syttymiseen voi vaikuttaa esimerkiksi elämäntilanne, kumppani tai mieliala.

– Seksuaaliseen haluun vaikuttavat sekä biologiset että psykologiset tekijät. Esimerkiksi kiireisessä elämänvaiheessa seksin priorisoiminen ei välttämättä ole listan kärkipäässä, jolloin seksuaalinen halu ei pääse syttymään. Hormonitasapainon muutokset, stressi sekä läheisyyden kaipuu tunnetasolla voivat myös vaikuttaa seksuaalisen halun syttymiseen, seksuaaliterapeutti kertoo.

Seksuaaliterapeutin vinkit erilaisten halujen tunnistamiseen:

1. Pysähdy pohtimaan seksuaalisen halusi syttymistä. Mieti, millaisissa tilanteissa halusi yleensä herää. Vaatiiko halun syttyminen esimerkiksi eroottisen kirjallisuuden lukemista tai visuaalisia ärsykkeitä, vai heräävätkö halusi yllättäen missä tahansa?

2. On myös hyvä tunnistaa ja tarkastella tekijöitä, jotka tukahduttavat seksuaalisen halun. Keskustele kumppanisi kanssa ja pyri minimoimaan nämä tekijät.

3. Kommunikoi kumppanisi kanssa. Kysy kumppaniltasi, millaisissa tilanteissa hänen seksuaalinen halunsa herää. Keskustelun aikana voit oppia jotain uutta myös omien halujesi syttymisestä.

4. Testaa eri tapoja. Kokeilkaa virittää eroottista tunnelmaa jo hyvissä ajoin ennen makuuhuoneen puolelle siirtymistä. Onko tunnelmaan virittäytymisellä vaikutusta omiin tai kumppanisi haluihin?

Tutkimustiedot perustuvat Kaalimato.comin tilaamaan ja Pohjoisranta BCW:n suunnittelemaan ja analysoimaan suomalaisten seksielämää ja seksuaalisuutta käsittelevään kyselytutkimukseen. Tutkimukseen vastasi 1 000 iältään 18–70-vuotiasta suomalaista.