Vuodet muokkaavat seksuaalisuutta mutta eivät poista sitä – "Ikääntynytkin nainen saa haluta seksiä"

Ikä ei itsessään aiheuta haluttomuutta, vaikka moni niin luuleekin.

Pitkä kuuma kesä. Nuoria vähäpukeisia vartaloita katukuvassa ja mediassa, lehtien ja television seksiä tihkuvat kesäjutut, ja somekanavat täynnä tuoreiden pariskuntien romanttisia kesäkuvia.

Samaan aikaan itselle kertyy yhä enemmän vuosirenkaita, ulkonäkö muuttuu, kroppa reistailee, parisuhde ehkä päättyy eikä uutta ole näköpiirissä. Mielessä saattaa käväistä, pitäisikö seksiasiat jo suosiolla jättää nuoremmille.

Ei todellakaan tarvitse, toteaa erityistason seksuaaliterapeutti Hannele Arvekari Väestöliitosta. Seksuaalisuus on jokaisen ihmisen ominaisuus ja oikeus iästä riippumatta.

– Moni ajattelee, että ikääntymisen tai sairauksien myötä seksuaalisuus ei enää kuulu omaan elämään. Silloin kuitenkin monesti ajatellaan pelkkää yhdyntää. Keskustelun myötä aiheen laajuus usein avartuu, ja ihminen oivaltaa, mistä kaikesta seksuaalisuudessa on kyse.

Seksi ja seksuaalisuus ovat kaksi eri asiaa, Arvekari korostaa. Seksi on tekemistä, seksuaalisuus puolestaan olemista, joka eri elämänvaiheissa ilmenee eri tavoin. Iän myötä siihen voi tulla uudenlaisia haasteita mutta myös uusia sävyjä ja ulottuvuuksia.

Teemasuomalainen kysyi lukijoiltaan, millaiset seksuaalisuuteen liittyvät asiat heidän mielestään ovat iän myötä parantuneet, huonontuneet tai yllättäneet. Verkkokyselyyn vastasi 36 ihmistä, joista suurin osa oli iältään 60–70-vuotiaita, naisia hieman enemmän kuin miehiä.

Seksiin ja ikääntymiseen liittyen suurin yllätys on monelle vastaajalle se, ettei seksuaalinen halukkuus olekaan iän myötä vähentynyt, vaikka niin olisi etukäteen kuvitellut.

Tämä ei hämmästytä Sexpo-säätiössä psykoterapeuttina ja seksologina työskentelevää Ulla Oksalaa. Etenkin naisilla halukkuus hänen mukaansa usein päinvastoin lisääntyy keski-iän jälkeen, kun ei enää ole pelkoa raskaaksi tulemisesta.

Toki vaihdevuodet voivat olla naiselle myös kriisi. Kun keho lyhyessä ajassa muuttuu ehkä rajustikin, siihen voi olla vaikea sopeutua.

Asiassa on kuitenkin kaksi puolta, Oksala toteaa. Toisilla kehon äkilliset muutokset voivat aiheuttaa ahdistusta ja heikentää itsetuntoa. Toisaalta monet kokevat ikääntymisen myötä vapautuvansa nuoruuden ulkonäköpaineista ja oletuksista, mikä lisää seksin rentoutta ja avoimuutta.

Kun rakastat kehoasi, haluat myös antaa sille nautintoa.

Hannele Arvekari

Vaikutusta voi olla myös elämäntilanteen muuttumisella.

– Esimerkiksi ruuhkavuosien aikana halut ovat voineet olla kiireen ja stressin takia kadoksissa. Kun elämä helpottuu, sekin tuo lisää rentoutta.

Seksin kiireettömyys on monelle ikääntyvälle vastaajalle uusi ja ilahduttava ilmiö. Keskeistä ei enää välttämättä ole pelkkä akti, vaan on aikaa paneutua muuhunkin.

– Kiihottuminen ja nautinto rakentuvat ikääntyneellä hitaammin mutta ehkä syvällisemmin ja moniulotteisemmin, Hannele Arvekari luonnehtii.

Ikääntymisen myötä nainen tarvitsee kiihottuakseen usein enemmän aikaa kuin nuorempana. Miehillä puolestaan seksuaalisuus tyypillisesti laajenee iän myötä genitaalialueelta ja toiminnallisuudesta enemmän hellyyden ja yhteenkuuluvuuden suuntaan, mikä antaa aikaa hitaammalle viriämiselle.

Sukupuolesta riippumatta Arvekari korostaa flirtin ja esileikin merkitystä.

– Jokaisella ihmisellä, niin naisilla, miehillä kuin muillakin, on pohjimmiltaan tarve kokea olevansa viehättävä ja haluttava. Kun rakastat kehoasi, haluat myös antaa sille nautintoa.

Moni kyselyyn vastannut mainitsee pitkän parisuhteen parantaneen seksielämää. Tutun kumppanin mieltymykset tuntee ennestään ja osaa ottaa ne huomioon.

Tuttuus on seksuaalisuudessa kaksiteräinen miekka, Arvekari toteaa. Pitkässä parisuhteessa vaarana voi olla urautuminen: ei uskalleta ryhtyä mihinkään uuteen, kun ei sitä ole tehty ennenkään. Toisaalta tutun ihmisen kanssa voi turvallisesti nauttia ja kokeilla uusiakin asioita.

– Parhaimmillaan seksi on aikuisten leikkiä. Siihen liittyy aina vähän uutta, liehittelyä, valloittamista ja hyviä jännitteitä. Kun tuntee toisen, niin niitä osaa hyvin luodakin, Arvekari kuvailee.

Iän ja sairauksien myötä seksuaalisuuteen tulee erilaisia sävyjä. Mutta usein kiintymys ja läheisyys korostuu entisestään.

Ulla Oksala

Myös uuden kumppanin kanssa seksipuuhiin ryhtyminen voi iän myötä helpottua, kun itsetuntemuksen ja tietynlaisen terveen itsekkyyden lisääntyessä osaa ja uskaltaa kertoa rohkeammin omista tuntemuksistaan ja toiveistaan. Arvekari arvostaa nykyistä seksuaalisuuteen liittyvää keskustelukulttuuria, joka antaa tilaa rentoudelle ja estottomuudelle.

– Etenkin naisilla halukkuuden lisääntyminen voi johtua siitä, että siihen on nyt tavallaan lupa. Ikääntynytkin nainen saa haluta seksiä ja sanoa sen ääneen.

Ikääntymiseen liittyen monen mielessä kummittelee erilaisten muistisairauksien mahdollisuus. Seksuaalisuuden näkökulmasta ne nähdään usein uhkana: muistisairaan ajatellaan joko yliseksualisoituvan tai kadottavan seksuaalisuutensa kokonaan.

Tämä käsitys ei pidä paikkaansa, Ulla Oksala oikaisee. Seksuaalisuus ei muistisairauden myötä katoa eikä muutu kokonaan toiseksi, vaan se ainoastaan näyttäytyy eri tavoilla kuin ennen. Pintaan voivat nousta esimerkiksi sellaiset seksuaaliset halut tai mieltymykset, jotka ihminen nuorempana on joutunut tukahduttamaan.

Seksuaalioikeudet kuuluvat Oksalan mukaan kaikille iästä tai sairauksista riippumatta. Jokaisella on ikääntyessäänkin oikeus toteuttaa ja ylläpitää sellaista seksuaalisuutta ja parisuhdetta, joka hänelle itselleen on tärkeä.

– Iän ja sairauksien myötä seksuaalisuuteen tulee erilaisia sävyjä. Mutta usein kiintymys ja läheisyys korostuu entisestään, Oksala muistuttaa.

Siksi esimerkiksi iäkkäitä puolisoita ei käytännön asumisjärjestelyihin vedoten tulisi erottaa toisistaan, jos yhdessäolo on molempien toive.

Vaikka fyysinen seksielämä jossain vaiheessa syystä tai toisesta päättyisikin, niin seksuaalisuus itsessään ei katoa minnekään. Se on olennainen osa ihmistä hamaan loppuun asti.

– Seksuaalisuus voi muuttaa muotoaan mutta säilyy silti. Sen ei tarvitse kadota fyysisiin muutoksiin, vaan siihen tulee erilaisia sävyjä, se voi laajentua ja monipuolistua. Seksuaalisuus ei pääty mihinkään numeroon, Oksala summaa.

Avun hakemista ei kannata arastella

Anna Dannenberg / Teemasuomalainen

Vaikka ikääntyminen tuo seksuaalisuuteen paljon hyvää, niin pelkkää auvoa se ei ole, kertovat Teemasuomalaisen lukijakyselyyn vastanneet.

Sairaudet ja muut vaivat vaikeuttavat seksielämää, ketteryys ja notkeus vähenevät. Limakalvojen kuivuus tai erektiovaikeudet tulevat monelle valitettavan tutuiksi.

Kaikkiin näihin pulmiin kannattaa hakea apua mahdollisimman pian, seksuaaliterapeutti Hannele Arvekari korostaa. Jos seksuaalisuuttaan ei pääse toteuttamaan, se voi murentaa itsetuntoa ja vaikuttaa myös parisuhteeseen.

Fyysisiin ongelmiin on tarjolla monenlaisia apuvälineitä ja lääkkeitä. Puhuminenkin auttaa: yksin ei kannata jäädä murehtimaan vaan jutella vaikka kumppanille, kavereille tai ammattilaiselle.

– Ihminen ei ole rikki tai huono, vaikka seksin kanssa olisi ongelmia. Se ei ole omaa syytä, eikä siitä pidä tuntea syyllisyyttä. Arvekari painottaa.

Myöskään seksuaalinen haluttomuus, joko oma tai kumppanin, ei ole vastaajille vierasta. Ilmiö on Arvekarin mukaan yleinen mutta ei yksioikoinen.

– Usein halut kyllä ikääntyessä vähenevät, mutta ikä itsessään ei aiheuta haluttomuutta, hän kiteyttää.

Jo nuorena joku haluaa seksiä enemmän ja joku vähemmän, eikä se juurikaan muutu iän myötä. Sen sijaan halukkuutta voivat vähentää esimerkiksi erilaiset sairaudet ja lääkitykset, stressi tai masennus. Taustalla voi olla myös yksin jääminen eron tai leskeytymisen jälkeen.

Samoin parisuhteessa halujen eriparisuus on enemmän sääntö kuin poikkeus, eikä siitä kannata stressata.

– Kumpikin on vastuussa omasta nautinnostaan, sitä ei voi vaatia toiselta. Itsetyydytys on parisuhteessakin hyvä asia, jos se pitää seksuaalisuutta vireillä.

Jos oma haluttomuus kuitenkin häiritsee, niin mitä voi tehdä? Ainakin huolehtia elämäntavoistaan: hyvä uni, ravitsemus, sosiaaliset suhteet ja stressin välttäminen ovat toimivan seksuaalisuuden perusta.

Omia aisteja voi myös herätellä tietoisesti. Voi pysähtyä hetkeen ja tunnustella rauhassa, mitä vaikkapa erilaiset tuoksut saavat itsessä aikaan tai millainen musiikki virittää eroottista kutkutusta mahanpohjassa.

Kaikkein tärkeintä Hannele Arvekarin mukaan on muistaa, että seksuaalisuuteen kuuluu paljon muutakin kuin seksi tai varsinkaan yhdyntä.

– On paljon muitakin tapoja toteuttaa itseään seksuaalisena olentona. Seksuaalisuus on ihmiselle elämäniloa tuottava voimavara, valtava aarreaitta iästä riippumatta.

Mainos: Helsingin kaupunki

Mainos: Helsingin kaupunki

50-luvun kerrostalo puolitti lämmityskulunsa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut