Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuva: Venäläiset katutaiteilijat maalasivat Helsinkiin pysäyttävän muraalin – "Venäjällä minut on nimetty ulkomaalaiseksi agentiksi"

Katutaideyhdistys Helsinki Urban Art on avannut venäläisille katutaiteilijoille residenssin Itä-Pasilaan. Kulttuuriministeriön tukemalla väliaikaisella asuinpaikalla halutaan "vahvistaa venäläisten katutaitelijoiden ilmaisunvapautta ja edistää rauhaa tukemalla venäläisiä sotaa vastustavia ääniä."

Viime vuonna alkaneessa hankkeessa oli lisätä taiteilijavaihtoa maiden välillä. Helmikuussa alkanut sota kuitenkin muutti tilanteen.

– Halusimme kuitenkin jatkaa projektia ja tukea Venäjän virallisesta linjasta poikkeavia taiteilijoita. Koko Venäjän katutaidekenttä tuomitsee sodan, mutta kovien rangaistusten takia sen esille tuominen on hyvin vaikeaa. Mielestämme on myös tärkeää, että kulttuuriyhteistyötä jatketaan heidän kanssaan koko kansan tuomitsemisen sijaan, toiminnanjohtaja Jaakko Blomberg kertoo tiedotteessa.

Taiteilijanimillä esiintyvät Antonia Lev ja Stepa Aifo maalasivat Pasilaan yhdessä teoksen, jossa kaksi hahmoa on muuttumassa hirviöiksi

Antonia Lev kertoo, että sota on vaikuttanut hänen taiteeseen tehden siitä aiempaa synkempää:

– Maailmalla hyökkääjä tai sodan kannattaja ovat muuttuneet synonyymeiksi venäläisille. Kun taas Venäjällä minut sekä monet muut kulttuuritoimijat, jotka vastustavat sotatoimia, on nimetty maanpettureiksi tai ulkomaalaiseksi agenteiksi.

Sodan sytyttyä Antonia Lev ja Stepa Aifo asuivat aluksi Israelissa, jossa he majoittuivat hostelleissa ilmaiseksi muraalien maalamista vastaan. Suomessa he ovat vielä noin viikon, minkä jälkeen matka jatkuu eteenpäin. Pasilan lisäksi taiteilijoiden töitä pääsee näkemään Redin kauppakeskuksessa Vapaakaupungin Olohuoneella sekä väliaikaisessa Redi x Art Port kokonaisuudessa.

Muita kesällä Helsinkiin saapuvia taiteilijoita ovat Slava PTRK, Ivan Seri, Evgeni Malyshev, Nikita Nomerz sekä Rustam QBic. Taiteen tekemisen ohella Slava PTRK ja Nikita Nomerz järjestävät myös katutaidefestivaaleja Venäjällä.

Helsinki Urban Art järjestää torstaina 14. heinäkuuta. klo 18 taiteilijatapaamisen venäläisten residenssissä asuvien kanssa Pasilan kaupunkitaidekeskuksella (Opastinsilta 6).