Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hölmöileviä vesijettikuskeja pysäytetty etälaitteella Helsingissä – yrittäjä ehdottaa helppoa keinoa onnettomuuksien vähentämiseksi

Vesijettionnettomuuksien määrää voisi yrittäjän mukaan muutamalla keinolla helposti vähentää.

Alkukesästä Helsingin edustalla tapahtuneet vesijettionnettomuudet ovat saaneet poliisin jälleen huolestumaan ilmiöstä.

Helsingin poliisi muistutti viime viikolla, että turvallisuudesta ja vesiliikennesäännöistä on pidettävä huolta. Vesijetit eivät ole leluja, vaan tehokkaita ja nopeita kulkupelejä.

– Harvalla riittävät taidot niiden kuljettamiseen kovassa vauhdissa. Tilanteet ovat hengenvaarallisia, ylikonstaapeli Panu Kanniainen venepoliisista muistutti tiedotteessa.

Reilu viikko sitten nuori mies loukkaantui vesijettionnettomuudessa Vasikkasaaren edustalla. Vesijetti ajoi kovalla vauhdilla aaltoa päin ja kaatui. Kaksi kyydissä ollutta henkilöä sinkoutui veteen. Toinen henkilö toimitettiin sairaalaan. Poliisi tutkii tapausta liikenneturvallisuuden vaarantamisena.

Onnettomuus on poliisin mukaan tyypillinen. Vastaavanlaisia vesijettionnettomuuksia on tänä kesänä tapahtunut useita Helsingin vesialueilla. Syitä onnettomuuksiin on kokemattomuus, tietämättömyys ja jettien määrän lisääntyminen.

Vesijettikuski hurjasteli kännissä 100 kilometriä tunnissa uimarannan edessä – Poliisi hyvin huolissaan kesän kaahailuista vesillä

Aurinkolahdessa Helsingin vesijetin vuokraamossa ei aurinkoisesta säästä huolimatta ole enää iltapäivällä vuokraajia. Kovan tuulen vuoksi jetit pysyvät venesatamassa.

– Jos tuulen nopeus on yli kahdeksan metriä sekunnissa ja toki tuulen suunnastakin riippuen, jettejä ei silloin vuokrata, kertoo esimies Arto Itäranta.

Kuudetta vuotta yritystään pyörittävä Jesse Kettunen sanoo onnettomuuksien olevan harmillisia ja vaikuttavan mielikuvaan koko alasta ja sen toimijoista.

Jos joku hölmöilee, voimme sammuttaa laitteen etänä.

– Luemme viikoittain näistä ongelmista ja tiedämme heti mikä ongelma on.

– Suurin syy on se, että ei ole riittäviä taitoja tai riittävää opastusta. Meillä vahingot vähenivät 2–3 vuotta sitten saman tien, kun riskiarviointia alettiin tehdä.

Tänä kesänä onnettomuuksia tai kolareita ei ole ollut.

Tyypillisin vuokraaja on Itärannan mukaan noin kolmekymppinen henkilö, jolla on ehkä itsellään ollut vene. Valtaosa vuokraajista pysyy merkatuilla veneväylillä, joilla ajaminen on turvallista.

Viime vuosina vuokraamoiden määrä on Kettusen mukaan lisääntynyt. Osassa niistä vesijetin saa käyttöön koodilla.

– Käsittämätöntä, että jotkut tekevät sellaista. Se on verrattavissa vaikkapa moottoripyörään, jolla lähdetään ajamaan, vaikka siihen ei ole saatu koulutusta. Vuokraamoille pitäisi saada enemmän vastuuta.

– On huolestuttava ilmiö, että lähdetään luovuttamaan vesijettiä henkilölle, jolle ei anneta koulutusta. Monella vuokraamolla ei ole edes itsellään kokemusta niistä, Kettunen jatkaa.

Aurinkolahdessa ennen vuokraamista, osaaminen vesillä kartoitetaan, käydään läpi vuokrasopimus ja viimeisenä käyttökoulutus sekä liikennesäännöt.

– Vasta sitten tehdään päätös vuokraamisesta. Joillekin saattaa tulla yllätyksenä, että paikalle pitää tulla puoli tuntia ennen käyttöä. Moni sanoo, että monessa muussa paikassa lähdetään heti liikkeelle, Kettunen toteaa.

Tänä kesänä vesijettien kulkua seurataan ensimmäistä kertaa reaaliaikaisesti gps-laitteella – Pystymme saamaan yhteyden asiakkaaseen ja seurantalaitteen avulla opastamaan tarvittaessa takaisin. Tai jos joku hölmöilee, voimme myös sammuttaa laitteen etänä. Välillä sellaistakin joutuu tekemään, jos joku ei piittaa säännöistä.

Kesäjetti-yrityksen toinen omistaja Mikko Vallinkoski sanoo, että laitteen turvallinen käyttö on kaiken perusta.

– Meillä ykkösprioriteetti on, että kun asiakas lähtee laiturista, kaikki on käyty läpi. Aikaisemmin laiturista ei päästetä ennen kuin asiakas on ymmärtänyt ohjeet.

Jetit toimitetaan asiakkaan haluamaan paikkaan. Moni haluaa lähteä liikkeelle cafe Carusellin edestä Kaivopuistosta.

Vallinkoski arvioi, että onnettomuuksien määrä lisääntyy vesijettien lisääntyessä.

– Jos homma käydään hyvin läpi, onnettomuuksia ei tule.