Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Husin sairaaloissa vakava sijaispula – HS: Työntekijät pelkäävät potilaiden turvallisuuden puolesta

Potilaiden turvallisuus saattaa olla vaarassa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin sairaaloissa, joissa kärsitään ennennäkemättömästä sijaistyöntekijäpulasta.

Tilanne selviää Helsingin Sanomien tekemistä haastatteluista ja Husin työntekijöille suunnatusta kyselystä.

– Olemme joka päivä tilanteessa, jossa joutuu miettimään, kuoleeko joku työntekijäpulan takia, sanoo HS:n haastattelema, 20 vuotta Husin leikkausosastolla työskennellyt hoitaja.

Tänä kesänä hoitajien sijaisia on koko maassa saatu palkattua ennätyksellisen vähän. Hus on sulkenut noin 200 potilaspaikkaa enemmän kuin viime vuonna, jolloin tilanne oli myös poikkeuksellisen huono.

Husin vs. johtajaylilääkäri Veli-Matti Ulander kertoo HS:lle, että alkukesästä Husilta puuttui noin 500 sijaista.

– Sanoisin, että tilanne ei ole katastrofaalinen mutta hyvin vakava. Tällä hetkellä juuri ja juuri selvitään, mies toteaa lehdelle.

Tilanne johtuu muun muassa siitä, että henkilöstöpulan lisäksi aiempaa useampi hoitaja on nyt kokematon sijainen. Sijaiset saattavat olla esimerkiksi opiskelijoita, joilla ei ole lupaa lääkitä potilaita.

Vaikeimmalta tilanne vaikuttaa päivystyksissä. Useat vastaajat kertovat niiden olevan jatkuvasti ruuhkautuneita. Moni puhuu yli kymmenen tunnin odotusajoista.

Päivystysten ruuhkautuminen on myös Ulanderin mukaan todellinen ongelma. Hän kertoo, että pahimmillaan siirtoa jatkohoitoon on joutunut odottamaan lähes kolme päivää.

Ulanderin mukaan potilaat eivät silti ole nyt erityisessä vaarassa. Johtajaylilääkäri kertoo, että hän seuraa henkilöstön kirjaamia merkintöjä vakavista vaaratilanteista eikä niissä ole näkynyt kasvua.

Hoitoa odottavien määrä on kasvanut viimeisen kolmen vuoden aikana lähes jokaisessa sairaanhoitopiirissä.

Husin alueella yli puoli vuotta kiireetöntä erikoissairaanhoitoa odottaneiden määrä on vuodessa kaksinkertaistunut. Kesäkuun lopussa jonossa oli noin 6 000 ihmistä.