Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomessa löytyi 187 euroseteliväärennöstä alkuvuonna 2022 – Näin valesetelin voi tunnistaa

Suomessa setelien kierrosta löydettiin vuoden 2022 ensimmäisen puoliskon aikana 187 euroseteliväärennöstä, kertoo Suomen Pankki tiedotteessaan.

Sen mukaan seteliväärennösten määrä kierrossa on pienentynyt edelleen. Nyt kierrosta löydetty määrä on noin kolmanneksen pienempi verrattuna vuoden 2021 vastaavaan aikaan.

– Suurin osa alkuvuonna löydetyistä väärennöksistä on heikkolaatuisia, eikä niissä ole yhtään turvatekijää. Nämä setelit on helppo tunnistaa vääriksi, kunhan vain muistaa seteleitä käsiteltäessä kiinnittää huomiota turvatekijöihin, sanoo tiedotteessa seteliasiantuntija Olli Vehmas Suomen Pankista.

Alkuvuonna 2022 Suomessa kierrossa olleiden setelien joukosta löydettiin eniten 20 euron väärennöksiä, joita oli yhteensä 91. Seuraavaksi eniten oli 50 euron väärennöksiä eli 71, ja 10 euron väärennöksiä oli 11.

Euroseteleissä on useita turvatekijöitä, joiden avulla setelin aitouden voi tarkastaa. Tarkastuksessa voi käyttää yksinkertaisia testejä: tunnustele setelin painatusta, katso seteliä valoa vasten ja kallistele seteliä.

Jos on epävarma yksittäisen setelin aitoudesta, väärennökseksi epäilemäänsä seteliä kannattaa verrata sellaiseen, jonka tietää olevan aito.

Ohjeita ja oppaita setelin aitouden tarkastamiseen löytyy Suomen Pankin verkkosivuilta.