Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jäävätkö marjat Suomen peltoihin ja metsiin? – Kausityöntekijät ovat jättäneet poikkeuksellisen vähän hakemuksia

Suomen marja- ja vihannesviljelmillä ja maatiloilla työskentelevät kausityöntekijät ovat jättäneet tänä vuonna huomattavasti vähemmän hakemuksia kuin viime vuonna, tiedottaa Maahanmuuttovirasto.

Kaikkiaan kausityötodistuksia on tänä vuonna myönnetty 4 456, joista 4 242 Ukrainan kansalaisille. Koko viime vuonna kausityötodistuksia myönnettiin 13 870, joista 13 287 ukrainalaisille. Suurin osa kausityötodistuksista myönnetään joka vuosi kevään ja kesän aikana.

Valtaosa kausityöntekijöistä tulee Suomeen töihin lyhyeksi jaksoksi kesällä. He hakevat Maahanmuuttovirastosta kausityötodistuksen, jolla voi työskennellä Suomessa 90 päivää. Tätä pidempään työskentelevät hakevat kausityöntekijän oleskelulupaa.

Myös kausityöntekijän oleskelulupien määrä on laskussa. Kausityöluvan 3–6 kuukautta kestävään työhön on saanut tammi-kesäkuussa 692 (2021: 1 619). Lisäksi 6–9 kuukautta kestävään työhön on myönnetty 262 lupaa (2021: 403).

Suomi myöntää tilapäistä suojelua Venäjän hyökkäyksen takia Ukrainasta paenneille. Venäjän hyökkäyksen jälkeen Suomessa on jätetty 32 776 tilapäisen suojelun hakemusta. Päätöksiä hakemuksiin on 13.7.2022 mennessä tehty 31 284.

– Tilapäistä suojelua hakeneet ukrainalaiset saavat työskennellä vapaasti Suomessa. Osa heistä on hyvin todennäköisesti työllistynyt myös maatiloille, kertoo lupa- ja kansalaisuusyksikön johtaja Pauliina Helminen tiedotteessa.