Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

THL: Näin poistat punkin iholta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL ohjeistaa, miten ihoon kiinnittyneen punkin saa irrotettua oikein.

– Punkki kannattaa poistaa tarttumalla siihen mahdollisimman läheltä ihon pintaa teräväkärkisillä pinseteillä tai kynsin. Punkki vedetään irti ulospäin suuntautuvalla, tasaisella liikkeellä. Puremakohta kannattaa desinfioida antiseptisellä aineella. Päivämäärä, jolloin punkki on irrotettu, kannatta merkitä kalenteriin, jotta se on tarvittaessa myöhemmin tiedossa, THL tiedottaa.

Liikkuessa punkkialueella on tärkeää suojautua ja estää punkkien pääsy iholle. Paras tapa suojautua on peittävä vaatetus: vaaleat pitkähihaiset ja -lahkeiset vaatteet sekä korkeavartiset kengät tai lahkeiden laittaminen sukkiin.

Punkkisyyni luonnossa liikkumisen jälkeen ehkäisee borrelioositartuntaa tehokkaasti, sillä taudin aiheuttavan bakteerin siirtyminen punkin suolistosta ihmisen elimistöön vie vähintään yhden vuorokauden.

Puutiaisaivotulehdus eli TBE-virus sen sijaan sijaitsee punkin suuosissa, jolloin tarttuminen ihmiseen tapahtuu minuuteissa puremisesta.

Punkkien välittämien tautien riski vaihtelee Suomessa alueittain, mutta se on pääosin melko pieni. Taudit voivat kuitenkin olla vakavia, joten punkit herättävät ymmärrettävästi paljon huolta.