Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

10 kilometrin päässä olevat sotilaat varjostavat suomalaisille tuttua lomaidylliä – Gotlannin matkailijamäärät pomppasivat silti huippulukemiin: "Ihmiset eivät ole peloissaan"

Gotlanti on Ruotsin ja koko Itämeren suurin saari. Se sijaitsee 90 kilometrin päässä Ruotsin mantereesta ja noin 130 kilometrin päässä Baltian rannikosta. Eikä saarelta ole kuin reilut 340 kilometriä Kaliningradiin, jossa sijaitsevat sekä osa Venäjän ydinaseista että Venäjän Itämeren laivaston päätukikohta.

Aurinkoisena kesäpäivänä mistään ei arvaisi, että Gotlanti on ollut maailman politiikan polttopisteessä useamman kuukauden ajan. Jo tammikuussa Ruotsin armeija lähetti saarelle joukkoja Itämeren kiristyneet turvallisuustilanteen takia. Maaliskuussa, Ukrainan sodan sytyttyä, Ruotsin hallitus kertoi haluavansa sijoittaa saarelle 10 vuoden tauon jälkeen pysyviä joukkoja.

Heinäkuun ensimmäisellä viikolla Visbyn vilkkaan matkustajasataman yllä pörrää koko ajan poliisihelikoptereita. Ne ovat tulleet saarelle turvaamaan Ruotsin poliittista eliittiä, eivät suoranaisesti Ukrainan sodan takia. Ruotsalaispoliitikot ovat taas koronatauon jälkeen kokoontuneet Almedalsveckanille Visbyn vanhaankaupunkiin. Sen keskiaikaiset kujat on ripustettu täyteen erilaisia mainosbannereita, ja kadut ovat täynnä organisaatioiden ja yhteisöjen kojuja. Paikalle ovat kuulemma saapuneet kaikki Ruotsin tärkeimmät poliitikot, kukaan ei ole perunut tuloaan sodan ja muuttuneen turvallisuustilanteen vuoksi.

Poliitikkojen turvallisuudesta huolehditaan kutenkin hyvin. Gotlannin museon oppaana saarella toimiva Gunnar Bäck sanoo, ettei ole koskaan aikaisemmin nähnyt saaren pääkaupungissa Visbyssä niin paljon poliiseita yhdellä kertaa. Paikalla on tavallisten poliisien lisäksi myös Ruotsin turvallisuuspoliisi sekä joukko sotilaita.

Vanhankaupungin kujilla ei kuitenkaan sotilaisiin törmää, eikä heitä näy katukuvassa saarella muutekaan. Gunnar Bäckin mukaan Ruotsin puolustusvoimat pysyttelee pääasiassa noin 10 kilometrin päässä Visbystä sijaitsevalla Toftan alueella harjoittelemassa.

Gotlannissa on myös omat vapaaehtoiset kodinturvajoukot, jotka ovat osa Ruotsin puolustusvoimia. Niidenkin toiminta on aktivoitunut kevään aikana. Aikaisemmin joukot harjoittelivat vain 4–8 päivää vuodessa, nyt pelkästään kevään aikana harjoitustoimintaa on ollut 30 päivän verran.

– Gotlannin puolustuskyvyn lisäämiseksi harjoitustoimintaa on lisätty tänä keväänä. Tähän mennessä noin 75 prosenttia kodinturvajoukoista on jo osallistunut harjoituksiin. Elokuussa alkavat seuraavat harjoitukset, Gotlannin kodinturvajoukkojen toiminnasta vastaava majuri Göran Karlsson kertoo.

Karlssonin mukaan tunnelma saarella on ollut kuitenkin koko kevään ajan hyvä.

– Ihmiset eivät ole peloissaan, mutta he ovat kuitenkin olleet tyytyväisiä Ruotsin puolustusvoimien lisääntyneeseen läsnäoloon saarella, Karlsson toteaa.

Kiinnostus vapaaehtoisia kodinturvajoukkoja kohtaa on Ukrainan sodan myötä kasvanut Gotlannissa.

– Hakemusten määrä on kasvanut tänä vuonna 300 prosenttia, Karlsson toteaa.

Tällä hetkellä Gotlannin kodinturvajoukkoihin kuuluu noin 350 henkilöä, mutta Karlssonin mukaan henkilömäärää kasvaa tämän vuoden aikana todennäköisesti yli 400:aan.

– 60 000 asukkaan saarella se on ihan hyvä määrä. Se on noin 0,7 prosenttia saaren väestöstä.

Ennen koronapandemiaa vuonna 2019 Gotlannissa vieraili vuosittain yli 1,1 miljoonaa turistia. Matkailijamäärät palasivat samalle tasolle jo kesällä 2021 ja tänä kesänä määrän odotetaan vain kasvavan.

Eikä Ukrainan sota ja Itämeren kiristynyt turvallisuustilannekaan ole saanut matkailijoita perumaan matkojaan Visbyyn.

– Eivät matkailijat ole reagoineet mitenkään Ruotsin puolustusvoimien läsnäoloon saarella, sillä ei täällä näe sotilaita kaduilla, saaren matkailutoimiston Destination Gotlannin edustaja Inger Harlevi toteaa.