Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hoitajakriisi: Osa Helsingin terveysasemista jäi kokonaan ilman sijaisia – "Kiireettömiä aikoja on erittäin vähän"

Hoitajapula näkyy myös Helsingin terveysasemilla. Aikaisempina vuosina kesäsijaisia on saanut hyvin. Tänä kesänä ei. Syynä on muun muassa viime syksyn koronarokotukset, jotka veivät paljon resursseja ja rokottajilta voimia.

– Tänä kesänä opiskelijat ja muut keikkailijat ovat tulleet töihin hyvin lyhyeksi ajaksi tai ei ollenkaan. Talven koronarokotuksista johtuva työkuorma näkyy siinä. Ihmiset ovat kuormittuneita, eivätkä jaksa tehdä kesätyötä. Väsymys näkyy, toteaa terveysasemien vastaa ylihoitaja Nina Ahlblad-Mäkinen.

Terveysasemille on tänä kesänä palkattu lähes kaikki hakijat, jotka paikkoja ovat hakeneet.

– Olemme aika hyvin ottaneet kaikki, jotka tulevat töihin. Aikaisemmin oli niin sanotusti liikaa hoitajia. Tällä hetkellä hoitajat saavat töitä kaikkialta. Huomaa, että tilanne on muuttunut.

Hoitajapulasta johtuen terveysasemilla tehdään nyt enemmän akuuttipainotteisempaa työtä.

– Tämä tarkoittaa, että hoitajien kiireettömiä aikoja on erittäin vähän. Hoidamme enemmän akuutteja asioita hoidon tarpeen arvion kautta, Ahlblad-Mäkinen toteaa.

Näin Helsinki sulkee sairaalapaikkoja – Malmilla pahin tilanne

Kesäksi lisää hoitajia olisi terveysasemille tarvittu ainakin hoitaja muutama per asema. Ahlblad-Mäkinen ei lähde erittelemään, mille terveysasemille hoitajia ei ole saatu. Pula työntekijöistä on jakautunut suhteellisen tasaisesti ympäri kaupunkia, mutta esimerkiksi monille idän terveysasemille on hoitajia saatu poikkeuksellisesti jopa melko hyvin. Kaikille asemille sijaisia ei ole saatu lainkaan.

– Nyt on ollut asemia, joille ei ole saatu sijaisia. Onneksi omat terveysasema-alueet ovat onneksi auttaneet.

Essi, 41, vietti 9 tuntia Malmin päivystyksessä ja näki useita hätkähdyttäviä tilanteita – "Karmivaa, jos tuollainen on hoitajien joka ikinen yövuoro"

Myös tulevana syksynä hoitajia on terveysasemilla tavallista vähemmän.

Uusien hoitajien rekrytointi syksyllä alkavaa neljättä rokotuskierrosta varten on juuri alkamassa. Rekry käynnistyy ensi viikolla.

– Nyt alamme jo valmiiksi rekrytoida hoitajia. Rokotukset alkavat elokuussa. Tarkkaa lukua rekrytoitavista en vielä osaa sanoa. Sen näkee, kun rekry käynnistyy. Sanotaan, että 20 rokottajaa ei ole mitään. Täytyy olla enemmän.

Kotihoidon hoitajapula on Helsingissä nyt pahempi kuin vuosikausiin – "Työt on pakko jakaa niille hoitajille, jotka työpaikoilla ovat"

Hoitajapulaan on ollut aikaa varautua – "Hoitajat eivät unohda näitä asioita..."