Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kotihoidon hoitajapula on Helsingissä nyt pahempi kuin vuosikausiin – "Työt on pakko jakaa niille hoitajille, jotka työpaikoilla ovat"

Helsingin kotihoidon rekrytointitilanne on tänä kesänä vieläkin hankalampi kuin muutamana aikaisempana kesänä. Näin arvioi idän palvelualueen johtaja Maritta Haavisto sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalveluista.

– Viime vuonnakin oli tosi haastavaa, mutta nyt on ollut vieläkin enemmän. Yhtä tiettyä syytä en osaa sanoa. Toisaalta tilanne on huono koko Suomessa ja pahentunut vuosi vuodelta.

Syitä rekrytointipulaan on Haavisto mukaan useita.

– Yksi tekijä on, että hoitajia ei vaan ole riittävästi. Myöskään koulut eivät toimi enää samalla tavalla kuin aikaisemmin eli että kesällä olisi kesäloma. Monet opiskelevat myös kesällä, eivätkä hakeudu kesätöihin.

Alkuvaiheen opiskelijoita itsenäisyyttä ja tarkkuutta vaativaan kotihoitoon ei pääsääntöisesti palkata.

Näin Helsinki sulkee sairaalapaikkoja – Malmilla pahin tilanne

Lähihoitajaksi viime syksynä valmistunut Maria Avetisyan, 45, on menossa Kivikossa asuvan Leila Tyvennön, 77, luokse kotikäynnille. 9-tuntisen työvuoron aikana on tänään yhteensä kahdeksan käyntiä ja työpaikkakokous iltapäivällä.

– Terve, Maria tässä! Avetisyan huikkaa ovelta.

Ensiksi jutellaan ruoka- ja lääkekuulumiset sekä mitataan verenpaine. Sitten on suihku. Tyventö tarvitsee ruoka-, lääkehoito ja hygienia-apua.

Alalla vasta lyhyen aikaa ollut Avetisyan sanoo, että ylitöitä olisi ollut tarjolla, mutta on yksinhuoltajana kieltäytynyt niistä. 5-, 8- ja 14-vuotiaat lapset tarvitsevat äitiä kotona.

– Pulaa hoitajista on koko alalla. Töissä on välillä päiviä, että ihmisiä sairastuu. Sitten voidaan kutsua ainakin Seuren sijaisia töihin.

Helsingin kotihoidossa työskentelee tällä hetkellä noin 1 800 hoitajaa. Täksi kesäksi kotihoitoon rekrytoitiin 200 kesätyöntekijää. Määrä olisi voinut olla merkittävästi suurempi, jos hakijoita olisi ollut.

– Olisimme pystyneet rekrytoimaan yli 200 sijaista enemmän. Hoitajapulaa on kuitenkin saatu paikattua keikkatyövoimalla. Myös omat hoitajat ovat tehneet tuplavuoroja ja paikkaavat puutoksia, Haavisto listaa ja toteaa, että keikkalaisia on saatu viime kesää paremmin.

Myös Helsingin Uutisten tietoon on tullut vihjeitä kotihoidon työntekijöiden pitkistä työpäivistä ja valtavista työpaineista. HU:lle asiasta kertoneen hoitajan mukaan paineet ovat työntekijäpulasta johtuen kovat. Työvuoroja jaetaan paikalla olevien kesken ja työpäivät venyvät.

Haavisto myöntää ilmiön.

– Se on totta. Jos joku sairastuu tai on muusta syystä pois, työt on pakko jakaa niille hoitajille, jotka työpaikoilla ovat. Käyntejä voidaan myös siirtää seuraavalle päivälle, jos ne eivät ole kiireisiä. Tilanteet kotihoidossa muuttuvat muutenkin jatkuvasti ja tilanteita täytyy järjestellä.

Tämän kesän tilannetta kotihoidon Haavisto vertaa vuosiin 2007–2009, jolloin hoitajapula oli Helsingissä ja koko Suomessa erityisen suuri. Hakijoita oli vähän ja vaihtuvuutta paljon. Vastaavanlainen tilanne on tänäkin kesänä.

– Joudumme päivittäin perumaan joitain käyntejä henkilöstövajeen takia. Priorisoimme ne asiakkaat, joilla avuntarve on suurin ja sovimme omaisten kanssa, mikäli he pystyvät auttamaan tai asiakas pystyy muistutettuna tai muuten ottamaan lääkkeensä.

Kuormittavasta työstä on tullut hoitajilta työnantajalle palautetta. Osa hoitajista myös haluaa Haaviston mukaan tehdä pidempiä päiviä ja tuplavuoroja.

– Tuplavuorosta työntelijät saavat myös tuplavuorokorvauksen.

Lähiesihenkilö arvioi jatkuvasti jokaisen työntekijän jaksamista. Jaksamisen tukemiseen on erilaisia toimenpiteitä, kuten Työterveyslaitoksen hankkeita, työnyhteisön ja johtamisen tukea sekä tarpeeksi myös työntekijöiden kesken yhdessä vietettyä aikaa.

– Töissä täytyy olla myös kivaa ja työyhteisön yhteisiä hetkiä, Haavisto jatkaa.

Kotihoidossa tehdään noin 300 000 käyntiä kuukaudessa.

Hoitajakriisi: Osa Helsingin terveysasemista jäi kokonaan ilman sijaisia – "Kiireettömiä aikoja on erittäin vähän"

Pirjo, 78, ei päässyt neljään kuukauteen ulkoilemaan: "Lopulta tiedustelin, onko sellaista mahdollisuutta edes olemassa"– osa Helsingin kotihoidon asiakkaista ollut koko korona-ajan sisällä

Helsingin kotihoidossa työskentelevän Teresan, 16, huomio kumoaa vanhuksiin liittyvän myytin – Elsa, 96, ilahtui silminnähden