Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näin Helsinki sulkee sairaalapaikkoja – Malmilla pahin tilanne

Tällä hetkellä koko Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) sairaaloissa kärsitään ennennäkemättömästä hoitajapulasta. Sijaisten puutteen vuoksi hoitajat ovat kokeneet jopa potilasturvallisuuden vaarantuneen (HS 13.7.).

Husin sairaaloissa vakava sijaispula – HS: Työntekijät pelkäävät potilaiden turvallisuuden puolesta

Myös Helsingin kaupungilla on pulaa hoitohenkilökunnasta. Helsingin sairaalassa kesäksi on suljettu 40 potilaspaikkaa.

Helsingin Uutisten saamien tietojen mukaan sulut koskevat eniten Malmin sairaalaa. Malmilla sulkuja on 20 paikkaa, Laaksossa 10 paikkaa ja Suursuolla 10 paikkaa.

– Joka sairaalasta paikkoja on jouduttu vähentämään, että pärjätään. Malmilla on eniten ollut pulaa. Sinne ei ole löydetty lisää sijaisia. Nämä vaihtelevat vuosittain, sanoo ylihoitaja Tiina Pakasto.

Paikkasuluilla pyritään pitämään hoitajamitoitus riittävänä sisällä olevien potilaiden hoitoon ja turvaamaan henkilökunnan jaksaminen. Suluilla on mahdollistettu myös henkilöstön kesälomien toteutuminen.

Yksi ongelma sairaaloissa on kokeneen työvoiman puute. Osastoilla on paljon sijaisia, joilla kaikilla ei ole vielä tarvittavia lupia esimerkiksi suonensisäiseen lääkehoitoon.

– Meillä on paljon motivoituneita opiskelijoita sijaisina, mutta heillä ei tietenkään ole vielä paljon osaamista. Osastonhoitajien täytyy katsoa tarkasti esimerkiksi yövuorot, että tietyt lääkehoidot pystytään antamaan. On tärkeää, että sairaalassa löytyy tiettyä osaamista. Tähän on aikaisempina kesinä jo totuttu, Pakasto jatkaa ja arvioi, että elokuussa tulee uusi notkahdus, kun kesätyöntekijät lähtevät.

– Kaikissa sairaaloissa mietitään nyt, miten siitä selvitään. Tämä ei ole ensimmäinen vuosi kun elokuu on hankala, mutta onko se vieläkin hankalampi kuin aikaisempina vuosina.

Essi, 41, vietti 9 tuntia Malmin päivystyksessä ja näki useita hätkähdyttäviä tilanteita – "Karmivaa, jos tuollainen on hoitajien joka ikinen yövuoro"

Hoitajakriisi: Osa Helsingin terveysasemista jäi kokonaan ilman sijaisia – "Kiireettömiä aikoja on erittäin vähän"

Kotihoidon hoitajapula on Helsingissä nyt pahempi kuin vuosikausiin – "Työt on pakko jakaa niille hoitajille, jotka työpaikoilla ovat"