Kesällä liikenne vilkastuu, mutta polttoaineen hinnannousu on muuttanut suomalaisten liikennekäyttäytymistä. Myös hätävilkkujen käyttö on ollut otsikoissa ja niiden käyttötilanteet ovat vielä usealle autoilijalle epäselviä.
Vaikka kesäliikenne on tänäkin vuonna vilkkaampaa muihin vuodenaikoihin verrattuna, on liikenne kuitenkin normaalia rauhallisempaa.
– Mahdollinen syy ilmiölle on juuri polttoaineen hinta. Myös kovista ylinopeuksista kirjatut törkeät liikenneturvallisuuden vaarantumiset ovat vähentyneet selvästi pariin edelliseen vuoteen verrattuna, Ylikonstaapeli Jari Myllymäki Pohjanmaan poliisista sanoo, että va
– Kun korona aikana kovat ylinopeudet lisääntyivät, nyt vuorostaan bensan hinnannousun myötä ne ovat selvästi vähentyneet.
Hätävilkun käyttö liikkuvassa autossa tuli mahdolliseksi vuonna 2020 liikennelain kokonaisuudistuksen myötä. Liikenneturvan kyselyn mukaan kuitenkin vain alle puolet suomalaisista tietää, että hätävilkkua saa käyttää myös liikkuvassa autossa varoittamaan muita tienkäyttäjiä esimerkiksi onnettomuudesta.
Myllymäki korostaa, että hätävilkkua voi käyttää liikkuvassa autossa hetkellisesti ja lyhyaikaisesti, mutta sitä ei ole tarkoitettu pitkäaikaseen käyttöön esimerkiksi toisen ajoneuvon hinauksen aikana. Hätävilkut peittävät alleen muun valoilla annettavan informaation kuten suuntavilkun käytön.
– Voi käyttää liikkuvassa autossa jos varoitetaan muita tien käyttäjiä välittömästä vaarasta, esimerkiksi hirvieläimestä tai maantielle pysähtyneestä autosta.
Hälytysajoneuvon kohtaamiseen on otettu uusi toimintamalli, jossa korostuu myös hätävilkkujen käyttö. Viranomaiset ovat olleet huolissaan vaaratilanteista, jotka aiheutuvat siitä, kun kuljettavat reagoivat hälytysajoneuvoihin yllättävällä tavalla. Pahimmassa tapauksessa hälytysajoneuvon kohtaaminen on johtanut onnettomuuten kuljettajan reagoidessa vaarallisella tavalla.
Hälytysajoneuvon kohtaamisessa Myllymäki kehottaa toimimaan rauhallisesti ja maltilla ja jatkamaan matkaa suhteellisen normaalisti. Mahdollisesti voi väistää rauhallisesti tien oikeaan laitaan.
– Ei ainakaan tehdä äkkinäisiä liikkeitä, jarrutuksia tai väistöjä. Hätävilkut voi kytkeä päälle ja sillä osoittaa, että on lähestyvä hälytysajoneuvo huomattu.
– Hälytysajoneuvon kuljettajan roolissa on myös mahtava huomata, että meidät on huomattu.
Myllymäki painottaa, että kaikkia hätävilkulle sopivia tilanteita ei voi tyhjentävästi luetella ja vaaroja on moninaisia.
Kesäliikkumisessa tien päällä Myllymäki kehottaa ensisijaisesti välttämään kiirettä.
– Muistuttelisin iänikuisesta säännöstä, että liikkeellelähtöön ja matkaan varataan tarpeeksi aikaa ja laitetaan ajon etäisyydet kuntoon.
Myös polttoainetta säästyy kun ajonopeus on tasainen.
– Kannattaa vaikka ihan itse testata, paljonko polttoainetta voi säästää ajamalla rajoitusten mukaan, Myllymäki vinkkaa.