Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Helsingin Ukraina-avussa valmistaudutaan pian kylmään syksyyn: tällaisille lahjoituksille on kysyntää – "On melkoinen yllätys, ettei asiakkaiden määrä ole laskenut"

Ukrainan pakolaisilla on yhä tarvetta avunsaantiin. Vallilan keskus toimii vilkkaasti.

Vallilassa sijaitseva Ukraina-apukeskus on osoittautunut kesän mittaan hyvin tarpeelliseksi. Maaliskuussa toimintansa aloittanut keskus on ukrainalaisille turvapaikanhakijoille tarkoitettu paikka, josta voi noutaa ilmaiseksi ruokatarvikkeita, vaatteita ja hygieniatuotteita.

Kaikki tuotteet ovat lahjoitustavaraa.

– On ollut melkoinen yllätys, että asiakkaiden määrä ei ole laskenut edelleenkään. Myös se on uutta, että yhä uusia asiakkaita tulee meille koko ajan, kertoo apukeskuksen johtaja Elizabeth Harjunpää.

Harjunpään laskelmien mukaan tällä hetkellä noin 60 prosenttia kävijöistä on uusia.

Kesäkuun loppupuolelle mennessä apukeskuksessa oli käynyt yhteensä reilut 5 300 kävijää. Käyntikertoja on ollut kaikkiaan noin 8 000. Keskimääräinen asiakasmäärä on tällä hetkellä kuutisensataa viikossa.

Yli puolet kävijöistä on nyt uusia.

– Määrä vaihtelee aika tavalla. Vilkkaimpia päiviä ovat tiistai, keskiviikko ja perjantai, koska silloin meille tuodaan eniten tavaraa, Harjunpää kertoo.

Eniten keskuksesta haetaan vauvanvaippoja ja ruokatarvikkeita. Lisäksi noin kuukauden kuluttua keskuksessa ryhdytään valmistautumaan siihen, että vaatesesonki vaihtuu. Pian tarvitaan jo syysvaatteita ja -kenkiä.

Kaikille tuotteille riittää ottajia, mutta toisaalta mitään tavaraa ei myöskään tule keskukseen liikaa.

Harjunpää korostaa, että apukeskukseen ei pidä tuoda lahjoitustavaraa suoraan, vaan kaikki apu tulee kanavoida autaukrainaa.fi-sivuston kautta. Tuolla verkkosivulla voi valita haluamansa tuotteet ja ostaa ne mistä tahansa kaupasta.

Sivustolta voi tulostaa qr-koodilla varustetun postituskaavakkeen, joka kiinnitetään pakettiin. Kaavakkeen avulla paketti lähtee matkaan postimaksutta.

Valittavissa olevia postituspaikkoja on Helsingissä on tällä hetkellä 31, määrä voi vaihdella. Ne ovat muun muassa marketeja, R-kioskeja ja Matkahuollon toimipisteitä.

– Valitettavasti edelleen meille kannetaan lahjoituskasseja ja -laatikoita suoraan, mutta turvallisuussyistä emme ota niitä vastaan. Helsinkiläiset lukevat lehtiä vähän huolimattomasti, eivätkä huomaa, millä tavoin meitä pitää auttaa. Kaikki apu siis tuon verkkosivun kautta, Harjunpää muistuttaa.

Maahanmuuttovirasto Migrin mukaan kuluvan viikon maanantaihin mennessä reilut 32 600 Ukrainan kansalaista on jättänyt Suomessa tilapäisen suojelun hakemuksen. Virasto on tehnyt nyt päätöksen noin 31 000 tilapäisen suojelun hakemukseen.

Hakijoista valtaosa asuu pääkaupunkiseudulla, mutta tarkkoja lukuja heidän määrästään ei ole, sillä hakijat voivat muuttaa Suomessa vapaasti paikkakunnalta toiselle.

Tällä hetkellä tilapäisen suojelun hakemuksen käsittelyaika-arvio on viikko. Kun päätös on tehty, Maahanmuuttovirasto lähettää päätöksen tiedoksi postitse. Kun päätös on tehty, Maahanmuuttovirasto tilaa hakijalle oleskelulupakortin.