Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Kaivopuistossa ei nähdä enää 150 metrin benjihyppyjä – tämän takia korkeutta oli pakko laskea

Kaivopuiston kesään perinteisesti kuuluvia benjihyppyjä järjestetään jälleen tämän viikon perjantaista lähtien.

Vuonna 2020 hyppykesä jäi kesken, kun 150 metrinen nosturi kaatui kovassa myrskyssä mereen. Tämän jälkeen nosturin korkeus on ollut 100 metriä.

Miksi hyppyjä ei järjestetä enää 150 metristä?

–  Vuokraajat eivät ehkä uskalla enää lähteä. Vastaavia koneita ei myöskään ole Suomessa montaa. Meillä on nyt korkein, mitä on mahdollista saada, tapahtumaa järjestävän Sky Breakersin puheenjohtaja Markku Eklund kertoo.

Eklundin mukaan 150-metrisessä nosturissa ei ole sen suurempaa riskiä kuin pienemmissä malleissa.

– Kaksi vuotta sitten nosturin puomi oli auki, kun myrskytuuli kaatoi nosturin. Silloin oli yö. Jos olisimme olleet paikalla, puomi olisi ajettu sisään. Jos näemme nyt ukkosmyrskyn lähestyvän, niin ennakoimme ja puomi vedetään sisään.

Nosturin kaatuminen on aina iso rysäys – Yle: Kaivopuiston onnettomuudesta tutun nosturifirman samanmerkkinen nosturi kaatui helmikuussa Espoossa

Soittokierros nostopalveluja tarjoaviin yrityksiin paljastaa, että moni niistä on lopettanut nostureiden vuokraamisen benjikäyttöön kokonaan. Yritykset eivät olleet halukkaita vastaamaan benjihyppynostureihin liittyviin kysymyksiin. Korkeita nostureita on olemassa, mutta niiden menekki työmaille on yritysten mukaan tällä hetkellä poikkeuksellisen suurta.

Eklundin mukaan sadan metrin benjihyppytorni on tällä hetkellä Suomen korkein. Minkä korkuisia benjitornit yleensä Suomessa ovat?

– Yleisin on 50-metrinen. Se on helppo viedä pikkutapahtumiin ja koota parissa tunnissa, Sky Breakersin Eklund sanoo.

Tällainen järkäle on Kaivopuiston 350 tonnin onnettomuusnosturi – toimitusjohtaja: "Se on ollut täysin kunnossa"

Kuinka paljon erilaiselta hyppy tuntuu 150:n ja 100:n metrin välillä?

– Jos on ensikertalainen, korkeudella ei ole merkitystä. 50, 100 ja 150 metriä tuntuvat yhtä pelottavilta. Kokeneempi hyppääjä pystyy tuntemaan vapaapudotuksen pidempään. Vapaapudotus on sadassa metrissä 30 metriä ja korkeammassa nosturissa 45 metriä. Sadastakin metristä voi nähdä hyvällä säällä Tallinnan rakennuksia.

Hyppyjä järjestetään päivittäin 22. heinäkuuta – 7. elokuuta. Paikka sijaitsee Kaivopuistonrannassa Cafe Ursulan läheisyydessä osoitteessa Ehrenströmintie 2.

Sky Breakers on järjestänyt benjihyppyjä Suomessa vuodesta 1989 lähtien.

Benjinosturin Helsingissä kaatanut ukkoskuuro sai alkunsa aamulla Hangon suunnalla – "Ukkospuuska on ollut hyvin paikallinen"