Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uuden kerrostalon asukkaat vaativat "kaljaterassin" sulkemista – kuva: nyt rannalle nousee hulppea kahvilapaviljonki

Herttoniemenrantaan aletaan rakentaa kahvilapaviljonkia. Terassi kiinni suunniteltua aiemmin.

Herttoniemenrantaan rakennettavan kahvilapaviljongin valmistuminen viivästyy noin vuodella. Paikka sijaitsee Annikanlaiturilla lähellä Reginankujaa.

Yrittäjä Rubin Markosken mukaan syynä ovat muutamien naapurien tekemät valitukset sekä korona-ajan vaikeudet. Kahvilan oli määrä aueta rantaraitille jo täksi kesäksi, mutta Markosken yritys sai rakennusluvan kaupungilta vasta kesäkuussa.

Markoski sanoo, että uusi kahvila tulee olemaan auki ympäri vuoden. Kahvilan sisälle tulee noin 50 asiakaspaikkaa. Paviljongissa on lasitettu terassi.

Kahvila tarjoaa kevyttä ruokaa, mutta keskittyy yrittäjän mukaan enemmän kahvijuomiin ja jälkiruokiin.

– Tarjolle tulee muun muassa kalakeittoa, hän lupaa.

Pari vuotta sitten valmistuneen kerrostalon asukkaiden valitus koski muun muassa sitä, ettei kaikkia osapuolia kuultu asiassa. Kaupunki hylkäsi asukkaiden tekemän oikaisuvaatimuksen viime syksynä. Kahvilarakennus on merkitty vuonna 2014 valmistuneeseen asemakaavaan.

Naapurit jättivät huomautuksen myös rakennusluvasta.

Paviljonki rakennetaan Annikanlaiturille, jossa toimii nyt viereisen Bella Marina -ravintolan terassi. Bella Marinan terassista valitti viime kesänä asukkaiden lisäksi myös taloyhtiö.

Kaupungille jätetyssä valituksessa asukkaat ovat hämmästelleet, miksi kahvilalle suunniteltu alue on muuttunut kaljaterassiksi. He vaativat kaupungilta välittömiä toimia terassitoiminnan lopettamiseksi.

– Suunniteltu korkealaatuinen kahvilapaviljonki ei todellakaan vastaa nykyistä tilannetta, asukkaiden oikaisuvaatimuksessa todetaan.

Asukkaiden jättämässä valituksessa kerrotaan, että ravintola ja etenkin sen terassi aiheuttaa lisääntyvää häiriötä ja kotirauhan rikkomista. Kaupungin mukaan alue on tarkastuskäynneillä todettu rauhalliseksi.

Kaupunki hylkäsi syksyllä myös nämä valitukset. Asiaa perusteltiin muun muassa sillä, että terassi ei ole rakennuksen yhteydessä vaan aukiolla tien toisella puolella.

– Keväällä ja kesällä valituksia on tullut vähemmän. Toivottavasti saamme tehdä tämän rauhassa loppuun, Rubin Markoski sanoo.

– Taloyhtiön kanssa ei ole tällä hetkellä mitään ongelmia. Kaikki sujuu hyvin, sanoo Bella Marinan yrittäjä Elek Walat,

Taloyhtiö ei halunnut kommentoida asiaa Helsingin Uutisille.

Bella Marinan terassin vuokrasopimus kaupungin kanssa päättyy heinäkuun lopussa. Alunperin sopimus oli tehty syyskuun loppuun asti, mutta se päättyy kahvilan rakennustöiden vuoksi.

Ravintolan mukaan terassin vuokrasopimusta jatketaan kuitenkin Markoski Oy:n kanssa.

- Elokuussa terassi siirtyy hieman sivummalle kauemmaksi rakennustyömaasta, Walat sanoo.

Rubin Markoski omistaa Bella Marinan liiketilan, mutta ei ole sen yrittäjä.

Juttua muokattu 20.7. 21.45: Tarkennettu tietoa Bella Marinan terassin vuokrasopimuksesta. 21.7. klo 12.15. Lisätty Bella Marinan yrittäjän kommentit.