Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Taina käveli Espanjasta Suomeen – Pelko ulkona nukkumisesta sai yllätyskäänteen Ranskassa, lue tarina hurjasta matkasta

4 650 kilometriä Espanjan Fuengirolasta Suomeen ei ole lentäen kummoinenkaan matka, mutta kävellen se on käsittämätön suoritus.

Taina Liekari ehtii ottaa 7 miljoonaa askelta ennen kuin saapuu Turkuun 21. heinäkuuta. Liekari lähti kävelemään Fuengirolasta 13. helmikuuta.

Mistä joku voi saada niin omituisen ajatuksen kävellä läpi Euroopan?

Idea alkapatikkamatkasta syntyi vähän kuin vahingossa. Espanjassa asuva Liekari viettää miehensä kanssa joka kesä Suomessa koko kesän tai vähintään kuukauden ja mies rupesikin katselemaan sopivia lentoja kotimaahan.

– Hän kysyi, että mitkä päivät sopivat sinulle, johon minä heitin mitään ajattelematta, että varaa lennot vain itsellesi niin minäpä kävelen Suomeen, Taina Liekari kertoi Tamperelaisen haastattelussa helmikuussa 2022.

Liekari otti hätäisen heiton jälkeen kalenterin esiin ja laskeskeli, milloin pitää lähteä, jotta on keskikesällä perillä.

Hän kertoo nyt, että matka eteni yllättävän hyvin ja helposti.

– Vaikka matka on ollut näin pitkä, ei reissun varrelle ole osunut suurempia ongelmia. Olen saanut nautiskella ja vain mennä eteenpäin, Liekari kertoo kävellessään Ruotsin Mölnbon ja Södertäljen välissä.

Liekari ennusti vaikeimpien osuuksien olevan heti alkumatkasta. Haastavinta oli päättää, ylittääkö Pyreneet vai kiertääkö vuoristo.

– En ylittänyt Pyreneitä vaan kiersin ne Espanjan rannikon kautta. Minulle kehuttiin sen kaupunkeja ja pikkukyliä etukäteen ja olivathan ne upeita. Aion palata niihin myöhemmin, Taina Liekari sanoo.

Liekarin pisin päiväeteneminen oli 53 kilometriä, mutta hän kierteli paljon myös kylissä, joihin pysähtyi.

– Päiviin kertyi silti paljon kilometrejä. Tein parinkymmenen kilometrin turistikierroksia jossain kivoissa kaupungeissa, hän kertoo.

Taina Liekari oli varannut ennen matkalle lähtöä useita majoituksia, mutta monen yön kohdalla yöpaikka oli auki.

Nukkumapaikka selvisi välillä sattuman kautta.

– Minua majoittivat myös Keski-Euroopassa asuvat suomalaiset, jotka seurasivat kulkuani somesta ja viestittävät, että meillä saa yöpyä, Liekari sanoo.

– Ranskassa meinasi tulla tilanne, että joudun nukkumaan ulkosalla. Olin pellon reunalla. Pysäytin nuoren tytön ja kysyin, tietääkö hän jotain lähellä olevaa hostellia.Tyttö soitti kotiinsa. Siellä äiti sanoi, että voin tulla heille yöksi, Taina Liekari naurahtaa.

Taina Liekari on erittäin kokenut vaeltaja ja toimii Espanjassa vaellusoppaana. Ennen Euroopan läpikävelyä Liekarin pisin jalkapatikka oli noin 800 kilometrin Santiago de Compostelan vaellus.

– En ole nytkään fyysisesti tai henkisesti väsynyt. Suomessa olo voi olla tyhjä, kun rinkkaa ei tarvitsekaan pakata eikä lähteä mihinkään.

– Kävelymatkan joka päivä on ollut uusi seikkailu. Nyt minun täytyy opetella tekemään arjesta uusi seikkailu, 52-vuotias Liekari muotoilee.