Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vapaana juoksevat koirat herättävät pelkoa Kaivopuistossa: "Näen niitä todella paljon" – näissä tapauksissa poliisi antaa 40 euron sakon

Vapaana ulkoilutettavat isokokoiset koirat herättävät huolta ja pelkoa Kaivopuistossa ja Meripuistossa.

– Kun ulkoilutan omaa pientä koiraani puistossa, niin näen todella paljon isoja koiria vapaana. Näin on lähes joka kerta, sanoo Ullanlinnassa asuva Helsingin Uutisten lukija.

Helsingin Uutisten toimittaja kävi Kaivopuistossa kaksi viikkoa sitten ja huomasi ainakin yhden isomman juoksevan koiran, jota ei oltu kytketty.

HU:n lukija on puuttunut asiaan huomauttamalla koirien ulkoiluttajia.

– Aina jos rohkaistuu sanomaan, että koira pitäisi olla kytkettynä, niin saan vastaukseksi vähättelyä: "eihän minun koirani mitään tee". Joskus suututaan, että "mitä homma sulle kuuluu".

Miehen mukaan eläinten suunnalta uhkaavia tilanteita ei ole tullut. Hän kuitenkin pelkää, että koirat voivat viedä toiselta hengen tai hyökätä kohtalokkaasti jopa pienen lapsen kimppuun.

– Monet koirat totteleevat omistajaa tosi hyvin. Mutta kun ikää tulee ja aistit heikkenevät, voi eteen tulla yllättävä tilanne. En haluaisi että koiraan luotetaan liikaa.

Lauttaraivo kytee Helsingin arvoalueen rannalla – moni uimari pulittaa tuplahintaa: "En näe, että kyse olisi hämäävästä markkinoinnista"

Mies ihmettelee, miksi alueella partioivat poliisit eivät koskaan puutu tilanteisiin, vaikka lain mukaan koira pitää olla kytkettynä.

Voiko poliisi puuttua tilanteeseen, jossa koiraa ulkoilutetaan vapaana esimerkiksi Helsingin kaduilla?

– Näihin voidaan puuttua ja antaa rikesakko. Sen määrä on 40 euroa. Järjestyslain mukaan taajamassa koirat tulee pitää kytkettyin, sanoo ylikomisario Patrik Karlsson Helsingin poliisilaitokselta.

Calla, 2, kiertää kaikki Helsingin koirapuistot ja kertoo niistä Instagramissa – "nartsa" eli omistaja Heikki Kumpare, 39, listaa nyt parhaimmat

Milloin poliisi puuttuu asiaan?

– Pitää nähdä kokonaiskuva, mitkä ovat sellaisia tilanteita, että viranomaisen täytyy puuttua. Varsinkin jos ollaan rankaisemassa sakolla. Jokaiselle ei kirjoiteta rikesakkoa aiheesta. Useimmin asiasta käydään kertomassa ja huomauttamassa koiran ulkoiluttajaa.

Helsingissä on lähes 100 koirapuistoa, mutta ainakin yksi poikkeus alueissa löytyy – Kahden koiran Jaana: "Ilman omaa puistoa elämä on hulabaloota"

Milloin sakko on perusteltu?

– Räikeimmissä tapauksissa sakotetaan, jos koira ei ole hallinnassa. Tai koira on päässyt käsiksi ihmiseen tai eläimeen. Silloin annetaan lähtökohtaisesti sakko ja tehdään rikosilmoitus, Karlsson kertoo.

Koirakin voi kärsiä pakko-oireista – Tutkimus: Näissä roduissa oireilu on yleisempää

Helsingin poliisista kerrotaan, että irrallaan ulkoilutettavista koirista tehdään ilmoituksia harvakseltaan.

– Näppituntuma on, ettei yleisöilmoituksia ole määrällisesi paljon.

Sähkömopoilija ajoi päälle, koiria usutettu kimppuun – Poliisi muistuttaa: valkoposkihanhien häirintä on rikos

Lauttasaareen avattiin uusi koirapuisto – yksi puisto suljetaan