Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pilaavatko 0,00 euron palkkakuitit ja hoitajakriisi Helsingin maineen? Pormestari: ”Ei ole varaa menettää osaajia"

Helsingin kaupungin palkanmaksuun liittyviin ongelmiin ei ole luvassa välitöntä ratkaisua, sanoo Helsingin pormestari Juhana Vartiainen (kok.).

– Olen kohtuullisen optimistinen tulevaisuuden suhteen, vaikka on todennäköistä, että ongelmat jatkuvat vielä muutamia kuukausia. Parempaan suuntaan kuitenkin ollaan menossa ja palkanmaksun ongelmien ratkaisu on tällä hetkellä tärkein tehtävämme, Vartiainen sanoo HU:lle.

Pormestarin mukaan ”piikki ongelmien ratkaisuun on auki”.

– Selvää kuitenkin on, että tämän mittakaavan ongelmat, mikä tilanne nyt on palkanlaskennassa, ei saa tulevaisuudessa toistua, ja hankinnasta ja käyttöönotosta tullaan käynnistämään ulkopuolinen selvitys.

HU kertoi, että sadat työntekijät ovat jääneet ilman palkkaa. Millainen mainehaitta palkanmaksulla ja hoitajapulalla on Helsingille?

– Helsingillä ei ole varaa menettää ammattitaitoisia ja hyviä osaajia. Haluamme tehdä kaikkemme, että henkilöstä pysyy tyytyväisenä ja palkkahallinnon toiminta sujuu normaalisti. Mielikuviin hoitajapula saattaa vaikuttaa valitettavasti siten, että kaupunkilaisten henkilökohtainen kynnys hakeutua palvelujen pariin nousee, koska etukäteen saatetaan ajatella, että palveluihin ei pääse tai palvelua joutuu jonottamaan kohtuuttoman pitkään. Vaikka sote-alan henkilöstötilanne on haastava, haluan korostaa, että turvaamme helsinkiläisille kiireellisen ja välttämättömän hoidon ja palvelut.

Hoitajapula on pahentunut Helsingissä vuosittain. Miksi asiaa ei ole pystytty ratkaisemaan?

– Sote-alan työvoimavaje koskee koko Suomea. Helsingissä on käytetty henkilöstön rekrytoinnissa entistä enemmän esimerkiksi some-markkinointia ja erilaisia rekrytointipalkkioita. Myös yhteistyötä oppilaitosten kanssa tehdään aikaisempaa tiiviimmin. Oppisopimuspaikkoja on lisätty ja pyritään edelleen lisäämään lähihoitaja- ja hoiva-avustajakoulutuksissa. Suunnitteilla on myös henkilöstön rekrytointia ulkomailta.

Vuodesta 2023 eteenpäin muun sosiaali- ja terveystoimi sekä pelastustoimi ovat valtion rahoituksen varassa.

– Suunniteltu sote-rahoitus ei huomioi riittävästi palkkaharmonisaation aiheuttamia kustannuksia. Tämä tulisi huomioida rahoituksessa ja Helsinkiä käsitellä samoin kuin muita alueita. Suunniteltu rahoitusmalli ei kuvaa ja kata riittävän hyvin Helsingin sotepe -palvelujen tarvetta ja se on Helsingin näkökulmasta epäedullinen.

Millaisen viestin haluatte antaa hoitajapulasta ja palkanmaksuongelmista kärsiville työntekijöille ja asukkaille?

– Helsingin kaupunki on erittäin pahoillaan aiheutuneista virheistä palkanmaksussa ja sen kohtuuttomista vaikutuksista yksittäisen henkilön arkeen. Nykytilanne ei tietenkään ole hyväksyttävä ja ongelmat pyritään ratkaisemaan mahdollisimman nopeasti.