Nykyinen ravintoloitsija – vasta paikan historian toinen – Ismail Ugucu kaivaa kätköistään kuvan. Hämmentävää! Varras oli aikoinaan pyörinyt ravintolasalin puolella. Sijainnin pystyy edelleen todentamaan alkuperäisistä seinäpaneeleista.
Mainoskuvan kääntöpuolen teksteistä Ugucu pystyy päättelemään, että se on painettu vuosina 1985-87.
Tämä on siis varmaa tietoa.
Vuosien 1985-87 mainoskuvissa kebab kypsyi salin puolella.
Tätä ennen ehti kuitenkin tapahtua aivan toisaalla. Siitäkin on todistamassa kuva, tosin suomalaisen harmaa. Porin kaupungin viranomaiset poliisin johdolla lopputarkastavat Otavankadulle 1982 perustettua Giros-grilliä. Tunnelma on kliininen kuin sairaalassa.
Näin syynättiin ensimmäistä kebabravintolaa Porissa 1982.
Kebabvartaan hygienisyyteen ei uskottu ennen kuin se tarkkaan tutkittiin. Vartaat olivat toki pyörineet vuosisatoja Turkissa ja vuosia myös Berliinissä, Tukholmassa ja Lontoon Sohossa.
Sohoon palautuu myös ensimmäisen suomalaisen kebabpaikan historia. Giros-grillin perustanut tamperelainen ravintoloitsija Veikko Huhtakangas oli hakenut idean sieltä. Tietotaidon hän osti Tukholmasta, kun palkkasi sieltä paikan ensimmäisen vetäjän.
Huhtakangaskaan ei ole enää kertomassa tarinaa, sillä hän kuoli 2019. Sen sijaan värikäs ravintolayrittäjä ehti aikoinaan kouluttaa kokonaisen kebabyritäjien sukupolven. Veikon opissa kävi moni maahanmuuttajakin.
Nyt kebabravintoloita on Suomessa yli 500. Tämän verran antaa tuloksia netin numerohaku sanalla ”kebab”. Eniten niitä löytyy tässä järjestyksessä: Turku, Helsinki, Oulu, Tampere sekä Vantaa ja Pori.
Päinvastoin kuin useimmat muut, Ani valmistaa itse vartaansa perinteisesti. Aamukokki kokoaa sen, ja puoleen päivään mennessä lihat on leikattu seisovaan pöytään.
– Kesällä 100-prosenttisesti naudanlihaa. Talvella myös lammasta, Ismail Ugucu kertoo liki kymmenkiloisen vartaan äärellä ja sanoo sen olevan makuasia.
Hän on pitänyt ravintolaa vuodesta 1995. Kuka, tulee pitkästä aikaa paikkaan, tuskin huomaa muutoksia paitsi ehkä: Ikkunat.
Toinen ravintolan lasimaalauksista piti purkaa hajoamisvaaran takia kokonaan ja toinen siirtää takaseinälle. Niin, ja nyt ratikkatöiden valmistuttua, parklet-terassi on aktiivisessa käytössä.