Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tiesitkö? Suomen ensimmäinen kebab-ravintola avattiin 40 vuotta sitten – kuva: poliisi teki kylmäävän tarkastuksen

Telakkakadun ravintola Ani avattiin 1982, mutta pyörikö siellä Suomen ensimmäinen kebabvarras?

Takavuosina liikkui huhuja, että helsinkiläisen Ani-ravintolan keittiössä olisi leikattu siivuja vartaasta jo ennen kuin viranomaiset siunasivat sen.

Ravintolan perustaneelta turkinarmenialaiselta Mikael Karagöziltä ei voi enää kysyä. Hän kuoli vuonna 2019.

Nykyinen ravintoloitsija – vasta paikan historian toinen – Ismail Ugucu kaivaa kätköistään kuvan. Hämmentävää! Varras oli aikoinaan pyörinyt ravintolasalin puolella. Sijainnin pystyy edelleen todentamaan alkuperäisistä seinäpaneeleista.

Mainoskuvan kääntöpuolen teksteistä Ugucu pystyy päättelemään, että se on painettu vuosina 1985-87.

Tämä on siis varmaa tietoa.

Tätä ennen ehti kuitenkin tapahtua aivan toisaalla. Siitäkin on todistamassa kuva, tosin suomalaisen harmaa. Porin kaupungin viranomaiset poliisin johdolla lopputarkastavat Otavankadulle 1982 perustettua Giros-grilliä. Tunnelma on kliininen kuin sairaalassa.

Kebabvartaan hygienisyyteen ei uskottu ennen kuin se tarkkaan tutkittiin. Vartaat olivat toki pyörineet vuosisatoja Turkissa ja vuosia myös Berliinissä, Tukholmassa ja Lontoon Sohossa.

Sohoon palautuu myös ensimmäisen suomalaisen kebabpaikan historia. Giros-grillin perustanut tamperelainen ravintoloitsija Veikko Huhtakangas oli hakenut idean sieltä. Tietotaidon hän osti Tukholmasta, kun palkkasi sieltä paikan ensimmäisen vetäjän.

Huhtakangaskaan ei ole enää kertomassa tarinaa, sillä hän kuoli 2019. Sen sijaan värikäs ravintolayrittäjä ehti aikoinaan kouluttaa kokonaisen kebabyritäjien sukupolven. Veikon opissa kävi moni maahanmuuttajakin.

Nyt kebabravintoloita on Suomessa yli 500. Tämän verran antaa tuloksia netin numerohaku sanalla ”kebab”. Eniten niitä löytyy tässä järjestyksessä: Turku, Helsinki, Oulu, Tampere sekä Vantaa ja Pori.

Päinvastoin kuin useimmat muut, Ani valmistaa itse vartaansa perinteisesti. Aamukokki kokoaa sen, ja puoleen päivään mennessä lihat on leikattu seisovaan pöytään.

– Kesällä 100-prosenttisesti naudanlihaa. Talvella myös lammasta, Ismail Ugucu kertoo liki kymmenkiloisen vartaan äärellä ja sanoo sen olevan makuasia.

Hän on pitänyt ravintolaa vuodesta 1995. Kuka, tulee pitkästä aikaa paikkaan, tuskin huomaa muutoksia paitsi ehkä: Ikkunat.

Toinen ravintolan lasimaalauksista piti purkaa hajoamisvaaran takia kokonaan ja toinen siirtää takaseinälle. Niin, ja nyt ratikkatöiden valmistuttua, parklet-terassi on aktiivisessa käytössä.