Peremeç, tataarien ja turkkilaisten pyöreä rypytetty lihapiirakka. Paistettu upporasvassa tai pannulla. Erityisesti tamperelaisten grillien herkkupala. Jauhelihatäyte on lammasta, mausteet vahvat. Nautitaan kuumana.
Näin sanoisi tietosanakirja. Tamperelainen sanoo murteellisesti: pärämäts.
Ensimmäiset sellaiset syötiin Linkosuon leipomon Siilinkarin Grillissä 1960-luvulla. Loppu on legendaa, eikä ole ihme, että kebab juurtui Tampereelle 1980-luvun ensiaallossa. Mansessa oli nääs päästy sellaisen makuun 20 vuotta ennen muuta Suomea.
Miten kävisi Helsingin turkkilaiselta Ani-ravintolalta peremeçin paisto?
– Totta kai tiedän tuotteen, yrittäjä Ismail Ugucu sanoo, ja lupaa miettiä.
Leipomista varten hän sanoo tarvitsevansa erityisen työkalun – jonkin sorttisen kupin. Hän kuvailee sitä käden käänteillä ja lupaa mahdollisesti hankkia sen.
– Se on hyvin pitkälle käsityötä, hän jää pohtimaan tuotteen kannattavuutta tietäen hyvin, että niitä on tapana valmistaa kerralla suuria määriä.
Tuleeko Aniin pärämätsiperjantai? kuullaan häneltä myöhemmin.
Triplaan aukesi harvinainen buffet-ravintola – eron muihin sushi-paikkoihin huomaa välittömästi