Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kahden Michelin-tähden Eero Vottonen, 38, ei ole perinteinen julkkiskokki – "Olen vähäpuheinen ja introvertti ihminen"

Eero Vottonen kertoo, että hän ei halua olla julkkiskokki vaan keskittyy mieluummin tekemiseen.

Ravintola Palacen keittiömestari Eero Vottonen lähti alun perin opiskelemaan kokiksi, koska ei päässyt huonon koulumenestyksen takia muuallekaan.

– Alkuun en ollut kovin innostunut mutta hyvien opettajien ansiosta huomasin, että tämähän on oikeasti kiinnostavaa.

Tampereelta kotoisin olevan Vottosen ura alkoi Pyynikin ja Pirkanmaan ammattiopistoista.

– Sieltä sai hyvät eväät omaan ammattiin ja kipinän tehdä. Parikymppisestä asti olen tehnyt aika määrätietoisesti työtä kehittyäkseni alalla, nyt 38-vuotias keittiömestari toteaa.

Määrätietoinen työ on tuottanut tulosta. Vottosen luotsaama ravintola Palace sai heinäkuun alussa toisen Michelin-tähden.

Samaan on yltänyt Suomessa aiemmin vain yksi ravintola. Se oli Hans Välimäen Chez Dominique, joka lopetti vuonna 2013.

– Päällimmäinen tunne on edelleen pieni epäusko. Ei sitä voi suunnitella, että kun tehdään tällä lailla, niin saadaan kaksi tähteä, vaan pitää vain koettaa pitää taso mahdollisimman korkealla ja tähdet tulevat, jos ovat tullakseen. Olen ylpeä ja kiitollinen siitä, miten kovasti jengi on tehnyt työtä, Vottonen kommentoi.

Kun Palace sai toisen Michelin-tähtensä, ravintola ehti olla auki vain viikon ennen kesätaukoa. Vottosen mukaan ajoitus oli hyvä.

– Se oli hyvä, ettei tullut mitään ihan älytöntä pyöritystä. Kun tähti tuli, onnitteluja ja viestejä tuli totta kai satoja, mutta nyt olen saanut viettää ihan tavallista kesälomalaisen elämää. En ole miettinyt työasioita kauheasti, hän kertoo.

Vottonen matkusti lomalla vaimonsa ja lastensa kanssa Kreikkaan, joka on kuulemma hyvä paikka ladata akkuja.

– Olemme olleet siellä ennenkin, ja kaikki ovat tykänneet siitä, hän kehuu.

Joku toinen keittiömestari olisi ehkä halunnut paistatella pidempään parrasvaloissa, mutta Vottoselle sopi karata kesälomalle.

– Olen aika vähäpuheinen ja introvertti ihminen. En ole seuraihminen vaan keskityn enemmän tekemiseen. En ole niin sanottu perinteinen julkkiskokki, joka tekee uraa teeveessä ja lehdessä. Olen itse asiassa hyvin kaukana siitä.

Vottonen kertoo, että häntä viehättää ruoanvalmistuksessa se, että kyseessä on käsityöammatti, jossa oma kädenjälki näkyy heti ja jossa voi kehittyä aina.

– Ala on niin laaja, että sitä voi opiskella ihan loputtomiin. Joka vuosi oppii jotain ja löytää uusia raaka-aineita.

Vottosen perheeseen kuuluvat Hanna-vaimo, 3- ja 11-vuotiaat lapset ja 16-vuotias bonuslapsi. Pariskunta tapasi, kun Eero työskenteli Chez Dominiquen keittiössä ja Hanna salissa.

– Aika klassinen tarina, hän naurahtaa.

Perhe asui ensin Mankkaalla, kunnes tilavampi koti löytyi Sunasta.

– Tämä on ollut todella mukava paikka. Alue on hyvin rauhallinen ja mukava. Kun pääsee töistä kotiin, täällä saa nollattua aika hyvin. Tuossa on Espoon Keskuspuisto ihan muutaman sadan metrin päässä.

Perheen vapaa-aika kuluu Vottosen mukaan pitkälti lasten ehdoilla.

– Välillä käydään pelaamassa tennistä. Välillä vain kävellään Espoon Keskuspuistossa.

Helsingin ulkopuolelle saatiin ensimmäinen Michelin-tähden ravintola, kun Turussa toimiva Kaskis sai ensimmäisen tähtensä.

Vottonen pitää mahdollisena, että Espoossakin toimii tulevaisuudessa Michelin-tähden ravintola, mutta sitä joudutaan hänen mukaansa vielä odottamaan.

– Esimerkiksi Tukholmassa on nähtävissä trendi, että kaikki huippuravintolat eivät enää sijaitse ydinkeskustassa, Vottonen huomauttaa ja jatkaa, että Älvsjön lähiössä toimii kahden Michelin-tähden ravintola.

– Fiilis on aika hieno, kun laskeudut moottoritieltä lähiöön, joka on aivan niin kuin Espoossa. Sama olisi ihan mahdollista toteuttaa täälläkin.