Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Marianne, 54, tyhjentää pään töiden jälkeen vauhdikkaalla tavalla – "Keskityn vain seuraavaan aaltoon"

– Voisihan sitä kuvitella, että olemme turvallisuuden hakuisia konttorirottia, naurahtaa Tilastokeskuksella yliaktuaarina työskentelevä Marianne Rauteli, 54.

Sylissään hänellä on oman surffiperheensä tuorein tulokas: 3 kuukautta vanha australian paimenkoira, Bruno. Perheen tyttäret vuokraavat vieressä sup-lautoja. Aviomies Ian Rautelin jutustelee lähettyvillä muiden surffareiden kanssa. Hänellä on surffivälineitä myyvä yritys.

Heinäkuun alussa Marianne Rautelin palasi Espanjasta voitokkaalta matkalta. Hän on kilpaillut kansainvälisellä tasolla purjelautailun slalom-luokassa, joka on lajin pääasiallinen kilpailuluokka. Siinä käytetään monia lautoja ja purjeita olosuhteista riippuen.

– Maailman nopein purjelauta-luokka, johon itseni pääasiallisesti identifioin. Espanjassa kilpailin 70-luvulta paluun tehneessä modernisoidussa retrolautaluokassa, hän täsmentää ja jatkaa, että se on kuten Jopo, joka on saanut uuden nosteen 2000-luvulla.

Rautelin ja hänen miehensä ovat tuttu näky kotikaupungissaan Espoossa, Mellstenin rannalla sekä vapaa-ajan vietosta Hangon Tulliniemessä tai Silversandin edustalla.

– Mellstenistä pääsee ulos saarten taakse ja välikkö toimii tietyllä tuulella hyvin. Heinäkuun lämpö kadottaa tuulen, mutta varsinkin kesäkuussa merituulta on riittävästi.

Lajin harrastaminen on niin tärkeää pariskunnalle, että joskus juhlat kavereiden kesken saavat jäädä, kun kisat kutsuvat.

– Silloin tyttäret toisinaan edustavat meidän perhettä.

Meri ja merten suojelu ovat Rautelinille luonnollisesti lähellä sydäntä. Lautailijat näkevät meren elämää lähemmältä kuin moni muu.

– Nytkin meressä on sinilevähippusia. Se tekee surulliseksi.

Lintujen pesimisrauha ja poikasten kulkeminen pyritään turvaamaan.

– Teemme täyskäännöksen, jos havaitsemme edessä siihen viittaavaa. Mellstenin edessä olen nähnyt hylkeitäkin.

On joku surffareista ollut lähellä joutua peurakolariin merellä.

Purjelautaillessaan Rautelin kokee elävänsä täysin hetkessä.

– Keskityn vain seuraavaan aaltoon ja miten sen ylitän, jos on vähänkin tuulisempaa. Se tyhjentää pään.

Kokemattoman Rautelinin auttoi alkuun reilu pari vuosikymmentä sitten isä ja kolme poikaa Tammisaaresta.

– Edistyin nopeasti ja sille tielle jäin. Ensin kitkutellaan pinnassa, sitten lauta lähtee plaaniin. Lopulta hallitsee jiipit pystyssä ja plaanissa. Aina löytyy kehitettävää.

Yhteisöllisyys on itsestään selvää surffaripiireissä. Purjelautailijat ovat kuin yhtä perhettä.

– Liikuitpa missä päin maailma tahansa, aina löytyy apua suffarikaverilta. Moni ei edes tiedä, mitä teen työkseni. Olemme suffareita ja toissijaisesti poliiseita, lääkäreitä tai taksikuskeja. Kuka mitäkin.

Rannalla ohikulkija tulevat silloin tällöin juttelemaan surffareille ja muistelevat omia hetkiään laudan päällä esimerkiksi 1980-luvulla.

– Silloin Lauttasaaren ympärikierroksessa oli tuhat osallistujaa.

Laudan alla olevaa kantosiipeä, foilia, hämmästellään usein.

– Se antaa kevyemmässä tuulessa nopeat vauhdit.

Talvisin purjelautailijat harjoittelevat jäällä. Viime talvena laskettelusuksien kanssa kulkevien siipipurjehtijoiden määrä lähti nousuun.

– Se on laji, jonka suosion odotetaan kasvavan, Rautelin uskoo.