Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Toteutuivatko kauhukuvat, kun yleisö pääsi oluen kanssa katsomoon? – "Aitauksissa oleminen herättää aggression jo valmiiksi"

Maaliskuusta 2018 alkaen Suomessa on saanut mennä alkoholin kanssa yleisötapahtuman katsomoon. Luvan on saanut, mikäli tapahtumajärjestäjä huolehtii ettei samaan katsomonosaan saavu alaikäisiä.

Valvirasta kerrotaan, että käytännössä haku on tapahtunut kaikkiin sellaisiin tapahtumiin, joihin on pystytty osoittamaan täysi-ikäisille oma katsomonosa.

– Alkoholilaissa on teknisesti ottaen säännös vain täysi-ikäisille olevista katsomotiloista. Anniskelualueeksi ei saa hyväksyä urheilu-, liikunta-, musiikki- tai muun niihin verrattavan tapahtuman yleistä katsomotilaa. Yleisellä katsomotilalla tarkoitetaan katsomoa, johon voi tulla lapsia paikalle, Valviran ylitarkastaja Janne Hulkkonen sanoo.

Anniskelualueeksi voidaan kuitenkin hyväksyä katsomotila edellä tarkoitetuissa tapahtumissa, jos se on varattu yksinomaan 18 vuotta täyttäneille henkilöille. Lupaviranomainen voi hyväksyä yleisen katsomotilan tai sen osan anniskelualueeksi ja rajoittaa hyväksynnän voimassaolon lupaehdolla vain sellaisiin aikoihin tai tapahtumiin, kun kyseinen anniskelualue on varattu vain täysi-ikäisille henkilöille.

– Aluehallintovirastot vastaavat alkoholijuomien vähittäismyynnin ja anniskelun lupahallinnosta ja valvonnasta alueellaan eli myöntävät alkoholilain mukaiset luvat tilaisuuksiin ja tapahtumiin, Hulkkonen kertoo.

Fullsteam Agency oli järjestämässä viikonloppuna Hassisen Koneen stadionkeikkaa Tampereen Ratinassa. Yhtiön hallintojohtaja Johannes Kinnunen sanoo ilahtuvansa, että suuriakin keikkoja voi järjestää mahdollisimman vapaissa olosuhteissa.

– Haluamme järjestää tapahtumia, joissa asiakkailla on hyvä olla ja mahdollisimman vähän rajoituksia. Anniskelukatsomot tarjoavat tähän hienon mahdollisuuden. Urheilupuolen toimijoilla on varmasti sama lähtökohta, he tykkäävät että ihmisillä on mahdollisimman vapaat olot viihtyä.

– Se että toiminta on kauhean rajoitettua voi aiheuttaa enemmän kiukkua kuin että saat nauttia juomasi missä haluat. Aitauksissa oleminen on jo sinällään usein hyvin ankeaa vapaaseen liikkumiseen verrattuna.

Ratinassa arviolta noin kolmasosa katsomoista oli ikärajattomia katsomoita joihin ei saanut ottaa alkoholia.

– Sekin on hieno mahdollisuus. Ne ketkä haluavat nauttia alkoholia, voivat nauttia alkoholia, jos ei halua niin se on katsojan oma valinta.

Ennen alkoholilainsäädännön vapautumista sitä kritisoitiin muun muassa siksi, että vapaampi käyttö aiheuttaa vaan lisää järjestyshäiriöitä. Tästä Kinnunen on vahvasti eri mieltä, eikä järjestyshäiriöitä käytännössä ollut Ratinassakaan.

– Se että toiminta on kauhean rajoitettua, se aiheuttaa enemmän kiukkua kuin se että saat juoda sen kauhean vapaasti jossain. Aitauksissa oleminen on sinällään hyvin ankeata ja herättää aggressioita jo valmiiksi.

Janne Hulkkonen sanoo, että lakimuutoksen aikaan saamia vaikutuksia ei ole vielä yleispätevästi kartoitettu Valvirassa. Vaikutukset tullaan kuitenkin vielä kartoittamaan seikkaperäisesti.