Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Ul­ko­kun­to­sa­lien suo­sio rä­jäh­ti, Hel­sin­kiin tu­los­sa jopa 17 il­mais­ta salia – Aimo, 70, treenaa armeijan erikoisjoukkojen tyylillä

Ensin helsinkiläiset hullaantuivat kuntoportaista. Nyt sykettä nostetaan myös ilmaisilla ulkokuntosaleilla, joissa laitteiden painoja voi säätää aina sataan kiloon asti.

– Helsingissä on ulkokuntosalien buumi. Tällä hetkellä liikuntapalveluista pyydetään kaikkein eniten juuri uusia ulkokuntosaleja. Niitä on suunnitteilla tuleville vuosille 15–17. Maailmantilanne kuitenkin vaikuttaa aikatauluun, sanoo tiimiesihenkilö Teijo Korva Helsingin kaupungilta.

Suositun lenkkipolun varteen ilmestyi jyrkät puuportaat – eivät olekaan tarkoitettu juoksijoille, tästä on kyse 

Pirkkolan urheilupuiston sali on yksi Helsingin suosituimmista. Viime viikon keskiviikkona alueella oli toistakymmentä liikkujaa, jotka kehuivat kilvan salia ja sen laadukasta välineistöä.

– Kaupunki pitää tätä hienossa kunnossa. Esimerkiksi nuo ravisteluköydet korjattiin heti, kun laitoin asiasta viestiä, Pasilassa asuva Mika, 47, kertoo.

Helsingin lyhimmistä kuntoportaista tuli huippusuositut – Tuure, 27, yllätti tehokkaalla treenillä: "Luotan tasapainooni"

Samalla ripeydellä kaupunki on korjannut Pirkkolassa myös muun muassa haljenneet puutukit.

– Täällä ei ole irtopainoja, mutta teen samat liikkeet noilla tukeilla. Kyllä täällä kädet saa väsyksiin, myös talvisin ulkokuntosalilla treenaava Mika kertoo.

Pirkkolan lähistöllä asuva Pia, 45, pohtii, ettei ulkokuntosaleilla ole samanlaista paineen tuntua kuin sisällä.

– Täällä on oma rauha. Vähän kuin olisi yksikseen. Nautin luonnon läheisyydestä, kun täällä ole asfalttia.

Pirkkolassa silmiin pistävää oli kuntoilijoiden luovuus.

– Penkkipunnerruslaitteella voi treenata maastavetoja, kun riisuu kengät ja  nousee penkille. Nostan painot maksimiin, eli sataan kiloon. Turvallisuuden vuoksi on hyvä, ettei painoja voi nostaa enempää, sanoo noin kerran viikossa Pirkkolassa käyvä kannelmäkeläinen Kalle Lotta, 37.

Aimo Hämäläinen, 70, sanoo ettei ulkokuntosaleilla ole parhaita mahdollisia laitteita keskivartalon lihasten treenaamiseen.

– Ymmärrän sen, koska ne ovat yleensä teknisesti hankalampia laitteita. Oma tyylini täällä onkin vähän erikoisempi. Olen ottanut mallia Yhdysvaltojen Navy Seal -rannikkojoukoilta, suurella rekillä kehonpainotreenejä käsin ja jaloin punnertava Hämäläinen sanoo.

Hämäläinen asuu Espoon Leppävaarassa.

– Tulen Pirkkolaan, koska täällä on myös hyvät pururadat.

Ulkokuntosalin puitteet sopivat mainiosti MM-tason huippu-urheilijalle. Näin sanovat keväällä muodostelmaluistelun MM-hopeaa voittaneet Marigold Iceunityn Heidi Karhumäki, 19, Sanna Tuomisto, 22 ja Annemarie Ervasti, 18.

– Tämä on yllättävän hyvä. En tiennyt että laitteita on näin monta, ensimmäistä kertaa tällä salilla vieraillut Ervasti sanoo.

"Eivät ole juoksuportaat!" – Vuosaarenhuipun uusien portaiden suosio yllätti kaupungin

Uusimmat David-merkkisillä laitteilla varustetut ulkokuntosalit on rakennettu Hietarantaan, Arabianrantaan ja Kumpulan maauimalaan. Yhteensä niitä on reilut 20.

Vuosittain Helsingin ulkokuntosaleille asennetaan yhteensä satakunta uutta laitetta. Myös Pirkkolaan on tullut tänä kesänä uusia laitteita muun muassa hauiskääntöön. Yhden laitteen hinta on noin 5 000 euroa.

Timo, 31, treenaa ilmaiseksi supersuositulla "rahvaiden kuntosalilla" Helsingin paraatipaikalla – tänne avataan kaksi seuraavaa

Jouko Juntunen juoksi Malminkartanon upouudet kuntoportaat 47 sekunnissa - "Vanhoissakin portaissa ennätys oli nimissäni"

Lauttasaaren uudet kuntoportaat kiinnostavat Ullanlinnaa ja Espoota myöten – "Aivan varmasti tulen kun ne avataan"