Kaivopuistossa ränsistynyt arvohuvila pelastettiin, aukeaa ensi viikolla yleisölle – Kuva: ullakon nurkasta löytyi aarre

Kaivopuistossa vuosia lähes autiona ränsistynyt huvila on herätetty uudelleen eloon Puistokatu 4:ssä. Rakennus on toiminut yksityisasuntona, kouluna sekä viimeksi Suomen Arkkitehtuurimuseon tilana.

1800-luvun lopulla valmistunut arvohuvila on peruskorjattu kahden edellisen vuoden aikana Tieteen ja toivon taloksi. Se tarjoaa tiloja muun muassa tutkijoille.

Helsinkiläisestä lähiöstä löytyy paratiisi, jonka tuhoutumista asukkaat nyt pelkäävät – Ritva, 68: "Kaupungin pitäisi hoitaa se"

Yleisö pääsee tutustumaan rakennukseen 8. elokuuta aukeavan näyttelyn myötä. Tiedettä ja taidetta yhdistelevässä 14 huonetta -avajaisnäyttelyssä on mukana tunnettu joukko taiteilijoita ja tutkijoita, kuten Rosa Liksom, Jani Toivola ja Teemu Keisteri.

Kaivopuistossa ei nähdä enää 150 metrin benjihyppyjä – tämän takia korkeutta oli pakko laskea

Rakennuksessa toimii myös kesällä avattu välimerellinen ravintola Elm. Sen perustajat tunnetaan muun muassa ravintola Nollasta. Lisäksi talon ensimmäiseen kerrokseen valmistuu kaupunkilaisten vapaaseen käyttöön avautuva kirjastohuone.

– Puistokatu 4 on perustettu ekologisesti kestävän tulevaisuuden yhteistä rakentamista varten. Tämä tulee olemaan kaikkia talon jäseniä yhdistävä tekijä, kertovat hankkeen toiminnanjohtajuuden jakavat Anna Herlin (Tiina ja Antti Herlinin säätiö) ja Minttu Jaakkola (Maj ja Tor Nesslingin säätiö) tiedotteessa.

Huvilarakennus on valmistunut 1890-luvun lopulla. Asukkaita olivat muun muassa aikansa tunnetuin suomalaisnäyttelijä Ida Aalberg ja tämän varatuomaripuoliso Lauri Kivekäs. Piirustukset laati talossa itsekin asunut Josef Stenbäck.

Vuonna 1916 asuinrakennus muutettiin kouluksi. Ensin siinä toimi Svenska Samskolan ja sen jälkeen Ranskalainen kansakoulu ja lastentarha. Koulu vaurioitui toisessa maailmansodassa, mutta säästyi purku-uhalta.

Vuodesta 1959 eteenpäin rakennus toimi Suomen Arkkitehtuurimuseon näyttely- ja toimistotilana. 2000-luvun alussa kosteusvaurioista ja lahoista rakenteista kärsinyt rakennus seisoi lähes tyhjänä. Tiina ja Antti Herlinin säätiö osti talon tammikuussa 2020.

Kunnostustyöt alkoivat syksyllä 2020. Tuolloin purettiin muun muassa vuotava vesikatto ja sekä osa julkisivusta.

– Rakenteita jouduttiin purkamaan osin aika perusteellisesti, jotta saatiin pidettyä talo kunnossa, arkkitehtitoimisto SARC:n toimitusjohtaja Sarlotta Narjus sanoo verkkosivuilla.

Omistajien mukaan rakennusta ei pyritty palauttamaan alkuperäiseen loistoonsa, vaan vuosikymmenten kerrostumat ja ajan hammas haluttiin jättää näkyviin.

Lähteet: Puistokatu4.fi ja Livadyn rakennushistoriallinen selvitys.

Lauttaraivo kytee Helsingin arvoalueen rannalla – moni uimari pulittaa tuplahintaa: "En näe, että kyse olisi hämäävästä markkinoinnista"

Vapaana juoksevat koirat herättävät pelkoa Kaivopuistossa: "Näen niitä todella paljon" – näissä tapauksissa poliisi antaa 40 euron sakon

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: HotLips

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut