Ampiaiset pian vaarana kotipihoilla – näin vältyt ikävältä riesalta

Omenat ja marjamäski houkuttelevat ampiaisia kotien jäteastioille. Ampiaiset ovat vaaraksi etenkin jäteautonkuljettajille.

Kotipuutarhojen omenakausi alkaa olla pian käsillä.

Jäteastioihin kipattujen biojätteiden hajujen perässä tulevat ampiaiset ovat usein loppukesän riesana.

Ylimääräisille omenoille kannattaa ensisijaisesti etsiä muita hyödyntämistapoja kuin jätteeksi. Käyttökelpoisille omenoille voi löytyä ottajia omien verkostojen lisäksi sosiaalisesta mediasta tai lähiseudun hevostalleilta ja metsästysseuroista.

Muun muassa Inkoon, Vihdin ja Lohjan alueella toimiva Rosk'n Roll neuvoo tiedotteessaan, että pieniä määriä jäteomenoita voi laittaa haittaeläimiltä suojattuun, lämpöeristettyyn kompostoriin tai kiinteistön biojäteastiaan. Suuret määrät omenoita tekevät liikuteltavasta jäteastiasta liian painavan.

Jäteastioiden luona kannattaa loppukesästä varoa ampiaisia. Etenkin pakkaamattomat makeat jätteet, kuten hedelmät ja marjamäski, houkuttelevat runsaasti pistiäisiä astioihin.

Ampiaiset ovat vaaraksi etenkin jäteautonkuljettajille.

Ampiaisia jäteastioilla voi välttää lajittelemalla biojätteet niille tarkoitettuihin jäteastioihin tai kompostoriin sekä pakkaamalla jätteet huolellisesti.

Jäteastiat kannattaa kuitenkin tarkistaa mahdollisten ampiaispesien varalta ja pesät tulisi poistaa, tarvittaessa ammattilaisten avulla, neuvotaan Rosk'n Rollin tiedotteessa.

Miten lajittelen?

Lahjoita ylimääräiset syömäkelpoiset omenat pois tuttaville. Voit tarjota omenia myös riistanhoitoyhdistyksille tai hevostalleille.

Käyttökelvottomat omenat voi pääkaupunkiseudulla viedä syksyisin satokaudella Sortti-asemille puutarhajätteen hinnalla.

Tätä varten Sortti-asemilla on erilliset astiat.

Kiinteistön omaan bio- tai sekajäteastiaan omenoita kannattaa laittaa vähän kerrallaan, jottei jäteastia tule liian painavaksi siirtää.

Biojätteeseen ja Sortti-asemien omena-astioihin laitetuista omenista tehdään biokaasua ja multaa.

Mainos: HotLips

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut