Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vantaalla jonotetaan jalkapuuhun ja häpeäpaaluun pääsyä – "Aikuiset ovat erittäin innokkaita"

Raisa ja Veikko Ojalan kesän kohokohta lähestyy. Se tietää aikamoista savottaa, mutta mieluista sellaista.

Ojalan pariskunnalla on hoteissaan varsin erikoista tavaraa ja vieläpä omin käsin tehtyjä. Menneinä vuosisatoina kolmen hengen jalkapuu ja häpeäpaalu eivät herättäneet ihastusta, mutta tänä päivänä on toisin.

– Ihan nauhana on ihmisiä jonottamassa pääsyä niihin, Vantaalla asuva Raisa Ojala nauraa.

– Erittäin innokkaita ovat, varsinkin aikuiset, vahvistaa myös puoliso Veikko Ojala, jonka kädentaidoin historialliset esineet ovat syntyneet.

Jonoja syntyy varmasti taas, kun vanhan ajan häpeärangaistusta pääsee kokeilemaan Helsingan keskiaikapäivässä Helsingin pitäjän kirkonkylässä lauantaina 13. elokuuta.

Suureen suosioon noussut, tuhansittain ihmisiä keräävä tapahtuma on Ojaloille kesän Se Juttu.

– Se on tietynlainen kesän kiinnekohta, jota odotamme ja johon valmistaudumme, Raisa kuvaa.

– Tuoksut, tunnelma ja äänet, niissä on jotain mieltä liikuttavaa. Vähän kuin olisi joulu kesällä, Veikko pukee sanoiksi tapahtuman vetovoiman.

Vähän kuin olisi joulu kesällä.

He kokevat merkitykselliseksi ja antoisaksi myös sen, että saavat olla järjestämässä leppoisan mukavaa tapahtumaa, joka tuottaa iloa valtavalle joukolle muita ihmisiä. Ennen pandemiaa vuonna 2019 keskiaikapäivä veti kirkonkylään 11 000 kävijää.

Pyhän Laurin kirkon ympäristöön sijoittuva Helsingan keskiaikapäivä järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2016. Ojalat ovat olleet vapaaehtoisina mukana järjestelyissä vuodesta 2017.

– Perjantai-iltana ensin kolmisen tuntia muun muassa telttoja pystyttämässä ja paikkoja numeroimassa. Lauantaista tulee sitten 12–13-tuntinen päivä itse tapahtumassa aamun järjestelyistä illalla tapahtuvaan purkamiseen asti, he kertovat.

–  Siellä on ihan älyttömän hyvä, iloinen ja aktiivinen porukka, Veikko kehuu.

Raisa Ojala esittelee yleisölle häpeäpuuta ja jalkapuuta, Veikko häärii jokapaikanhöylänä. Esineet ovat vetonauloina päätyneet lukemattomiin valokuviin.

– Ihmiset tykkäävät ottaa niissä myös perhepotretteja. Osa on tullut seuraavana vuonna uudestaan, kun lapset ovat taas kasvaneet. Kerran kävi polttariporukkakin, muistaa Raisa, jota myös itseään asunsa kanssa pyydetään usein mukaan kuviin.

Vanhan ajan rangaistusvälineiden lisäksi Veikko on nikkaroinut tapahtumaan myös kahvikärryn, jolle oli tarvetta. Sen avulla voidaan kiertää helpottamassa muun muassa näytteilleasettajien kahvihampaan kolotuksia.

Vaatteet pariskunta on hankkinut historiallisiin asuihin erikoistuneesta liikkeestä. Pientä rekvisiittaa niihin on tehty itse, kuten Raisan Veikolle neuloma kapeneva huppu viittoineen.

– Ja itselleni kävin Jumbosta hakemassa lisähiuksia, koska omani ovat lyhyet. Minusta on kiva, että päähineen alta tulee hiuksia. Päähine oli keskiajalla naisella oltava.

Ojalat arvostavat keskiaikapäivää, koska teemallisena se eroaa ilmeeltään ja tunnelmaltaan muista markkinoista, vaikka myyntikojutkin ovat tärkeä osa kokonaisuutta ja muun ruoan lisäksi kahvin ja grillimakkaran ja lettujen saanti on taattu.

– Tuotteetkin kiinnostavat kovasti, sillä käsityö ja kädentaidot ovat meitä molempia todella lähellä. Itse olen kova askartelemaan ja Veikolla on isänperintönä hyvinkin vahva puun ja metallin käsittelytaito, Raisa kertoo.

Hän toteaa poskiensa olevan keskiaikapäivässä aina punaisina, mutta se ei johdu tapahtumaa hellineistä säistä eikä peittävien vaatteiden kuumuudesta.

– Vaan innostuksesta.