Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Stuba Nikula jyrähtää festari-ilmiöstä: "Jos nuori auttaa vapaaehtoisena ja saa kaksi ilmaista t-paitaa, työttömyyskorvaukset lähtevät" – näin vastaa verottaja

Monet festivaalit ja suurtapahtumat jäisivät järjestämättä ilman talkoolaisia ja vapaaehtoisia. Heillä on iso merkitys muun muassa elokuun Flow-festareilla ja Uefa Super Cupissa.

Kulttuurin moniottelija Stuba Nikula on pohtinut paljon palkka- ja vapaaehtoistöiden rajaa etenkin suurten tapahtumien osalta.

– Värväytyminen vapaaehtoiseksi on hyvä tapa verkostoitua ja päästä töihin tapahtuma-alalle. Esimerkiksi itse tein aikoinaan Kaivopuiston kansanjuhlassa palkatta melkein millaisia hommia tahansa: olin rakentajana, purkajana, roudarina ja siivoojana.

– Kyllä siinä oppi näkemään selkeästi, miten suurtapahtumat rakentuvat ja miten niihin voi päästä vakituisiin töihin.

Myöhemmin hän on ollut muun muassa kehittämässä Tuska-festivaaleista nykyisen kaltaista suurtapahtumaa. Nykyisin Nikula toimii Helsingin tapahtumasäätiön toimitusjohtajana.

Verohallinto suhttautuu Nikulan mukaan nykyisin liian jyrkästi palkattomien vapaaehtoistöiden tekemiseen.

– Jos esimerkiksi Provinssirockissa palkatta auttava työtön nuori saa itselleen kaksi t-paitaa, verottaja voi tulkita sen palkaksi – ja nuorelta lähtevät työttömyyskorvaukset. Tämä on ihan liian tiukka asenne, Nikula moittii.

Johtava veroasiantuntija Tero Määttä selventää asiaa.

– Vapaaehtoistyö on yksinkertaisesti työtä sovittua vastiketta vastaan. Jos tästä poiketaan, silloin kyse on veronalaisesta tulosta.

Verohallinnon mukaan vakiintunut verotuskäytäntö on se, että vapaaehtoistyöntekijä saa ilmaiseksi ruoan, juoman ja pääsylipun kyseiseen tapahtumaan.

– Ilmaiseksi saatavista tuotteista ei tarvitse maksaa veroa, jos niiden arvo ei ylitä sataa euroa, Määttä tarkentaa.

– Parin t-paidan arvo ei yleensä ylitä sataa euroa, joten niistä ei verottajalle tarvitse maksaa veroakaan.

Helsingni tapahtumasäätiö järjestää ensi viikon perjantaina alkavia Helsingin juhlaviikkoja.

– Juhlaviikoilla ei oikeastaan ole tarvetta käyttää vapaaehtoisia, koska tapahtuman luonne on aika lailla erilainen kuin esimerkiksi jollain tiiviin musiikkifestarin kohdalla, Nikula pohtii.

– Yhden tapahtuman sijasta meillä on useita pienempiä tapahtumia eri paikoissa. Silloin pärjäämme hyvin vakituisen henkilökunnan turvin.