”Tämä on ankkojen Mäkkäri” – Oreo, Silver ja Kaneli kutsuttiin avuksi vieraslajin tuhoamiseen

Ankat tuhoavat espanjansiruetanoita eri puolilla Tuusulaa osana kunnan osallistuvaa budjetointia.

Kolmen ankan ankkapartio pysähtyy popsimaan kävelypolun reunalta herkkuja, Tuusulan Jokelaan. Tarjolla on runsaasti lehtokotiloita ja espanjansiruetanoita.

Ankkojen herkuttelu on yksi ratkaisu vallitsevaan vieraslajiongelmaan.

Mustanvärinen Oreo, harmaa Silver ja ruskea Kaneli nauttivatkin tienpientareen täydestä etanakattauksesta.

– Tämä on näiden ankkojen Mäkkäri. Päästiin suoraan autokaistalle, naurahtaa ankkojen toinen omistaja Marjo Hangasluoma.

Jokelan alueen asukkaiden mukaan espanjasiruetanoiden esiintymät ovat hyvin runsaat.

Espanjansiruetana on vieraslaji, josta on tullut varsin suurin ongelma Tuusulassa ja muualla Keski-Uudellamaalla. Ne syövät kasvien lehtiä, kukkia ja sipuleita ja voivat tuhota paikallisen ekosysteemin. Lisäksi niiden lima voi sisältää haitallisia bakteereita.

Tuusulassa espanjansiruetanoita on tavattu erityisesti Jokelassa ja Mattilassa. Asukkaat ovat keränneet ja tuhonneet niitä aktiivisesti, mutta nyt myös ankkapartio kutsuttiin avuksi. Hangasluoman mukaan ankat syövät hetkessä satoja lehtokotiloita ja espanjansiruetanoita sekä tuhoavat niiden munia.

– Olemme myös pakastaneet etanoita ankoille talveksi herkuteltavaksi, Hangasluoma sanoo.

Ankat ovat asustaneet Tuusulan Anttilanrannassa nyt reilun vuoden ajan.

– Hankimme nämä ankat sitä varten, että ne siivoaisivat meidän oman Anttilanrannan etanoista ja kotiloista. Nyt ne siivoavat myös kaikkialla muualla, ankkojen toinen omistaja Raija Raunemaa naurahtaa.

Ankkapartion etanatalkoista tuli tänä kesänä osa Tuusulan kunnan Eroon espanjansiruetanoista -projektia. Tuusulan kunnassa oltiin kuultu ankkapartioiden käytöstä etanantorjunnassa ja, kun tieto paikallisista ankoista kulkeutui kuntaan, siellä tartuttiin toimeen.

– Kunnasta otettiin yhteyttä ja ehdotettiin tällaista yhteistä projektia. Joku tiesi, että meillä on ankkoja, Hangasluoma kertoo.

Tuusulan kunnan viestinnän asiantuntija Timo Nurmen mukaan espanjansiruetanoiden torjuntatoimet ovat olleet hyvin suosittu aihe tämän ja viime vuoden kuntalaisten osallistuvassa budjetoinnissa.

– Idea lähti kuntalaisilta, Nurmi kertoo.

– Tämä oli suosituimpien asioiden joukossa, kun valittiin osallistuvan budjetin projekteja, hän jatkaa.

Osallistuvaan budjetointiin tulee vuosittain kuntalaisilta useita erilaisia ehdotuksia, joista osa voidaan toteuttaa. Tänä vuonna osallistuvan budjetoinnin aiheista on voitu toteuttaa 31.

– Kaksi kolmasosaa tämän vuoden projekteista on jo nyt toteutettu, Nurmi kertoo.

Ankkapartion työskentelyn lisäksi Tuusulan kunta on hankkinut etanaroskiksia, jonne kuntalaiset voivat laittaa keräämiään espanjansiruetanoita. Roskiksiin heitettävien etanoiden tulee olla kuolleita. Keittäminen on helpoin tapa tuhota etanat.

Juttu on julkaistu ensin Keski-Uusimaassa.

Mainos: Helsingin kaupunki

Mainos: Helsingin kaupunki

50-luvun kerrostalo puolitti lämmityskulunsa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut