Haltialan suosittuja metsäpolkuja uusitaan huippukuntoon– "On mukavampi kulkea kun ei tarvitse pelätä puunjuuriin kompastumista"

Suositun metsän polkuja kunnostetaan nyt urakalla. Kulkuväylät saavat uudet pinnoitteet ja opasteet.

Pakilassa asuvalle Sami Pyyköselle, 47, Haltialanmetsä on tärkeä paikka liikkua. Viime keskiviikkona hän patikoi lomapäivänsä kunniaksi.

Lenkillään hän väisti mönkijöitä ja peräkärryjä, joista Staran työntekijät levittivät luontopoluille uutta pinnoitemursketta.

– Käyn täällä vähintään viikoittain patikoimassa ja polkujuoksemassa. Talvella hiihdän mielelläni. Itse pidän enemmän luonnonpoluista, joilla on kiviä ja puunjuuriakin, mutta onhan tällainen murskepintainen polku toki helppokulkuisempaa, Pyykönen arvioi.

Myös Maununnevalla asuvat Terttu, 67, ja Viljo, 72, Tamminen ovat huomanneet, että Haltialanmetsän polut ovat saaneet kesällä uuden ilmeen.

– Nyt täällä on kyllä mukavampi kulkea, kun ei tarvitse pelätä, että kompastuu puunjuuriin. Tänä kesänä olemme ottaneet tavaksi, että käymme metsässä retkeilemässä aina keskiviikkoisin. Se katkaisee hauskasti viikkoa, kun pääsee tänne oikeaan metsään, kertoo Terttu Tamminen.

– On kyllä hienoa, että Helsingissä on näitä polkuja, joista pidetään huolta, Viljo Tamminen kiittelee.

Metsässä kulkijoiden havainnot osuvat oikeaan: kaupunki ja Staran työntekijät kunnostavat parhaillaan Haltialanmetsän luonnonsuojelualueen polkuverkostoa.

– Tarkoituksena on remontoida noin kahden kilometrin verran vanhoja luontopolkuja. Sen sijaan uusia reittejä ei nyt rakenneta, kertoo Staran palvelupäällikkö Antti Helakallio.

Helakallion mukaan vanhat polut ovat jo kuluneita ja joihinkin kohtiin on päässyt muodostumaan painumia, jotka sateella muuttuvat mutaisiksi.

– Nämä kohdat kulkijat ohittavat molemmilta puolin, jolloin polut leviävät tarpeettomasti, Helakallio kertoo.

Kunnostettaville poluille levitetään murskepinnoite, joka jätetään hieman muuta maastoa korkeammalle. Murskeen ja maaperän väliin asennetaan myös suodatinkangas, jonka tehtävänä on ehkäistä murskeen painumista maahan liikaa.

– Osa vanhoista pitkospuista on jo hyvinkin lahonneita, joten ne uusitaan. Tietyt polut päällystetään poikittaissuuntaisilla laudoilla, joiden etu on siinä, että ne eivät kostealla kelillä ole yhtä liukkaita kuin pitkospuut.

– Niitä pitkin on mahdollista liikkua myös esimerkiksi lastenrattaiden kanssa, Helakallio mainitsee.

Opasviittoja on tarkoitus asentaa polkujen varsille tuota pikaa.

Luontopolut risteilevät halki luonnonsuojelualueen, joka perustettiin vuonna 2020. Kooltaan 137 hehtaarin suuruinen kokonaisuus on Helsingin suurin suojeltu metsäalue.

Luonnonsuojelualueen tavoitteena on turvata lehtojen ja korpien monipuolisuus, vaikka alueella liikkuukin runsaasti patikoijia. Haltialanmetsässä on myös rikas kääpäkanta.

Metsästä on myös poistettu sinne kuulumattomia vieraslajeja, kuten palsamipihtaa, terttuseljaa ja isotuomipihlajaa.

Mainos: Helsingin kaupunki

Mainos: Helsingin kaupunki

50-luvun kerrostalo puolitti lämmityskulunsa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut