Hermannissa asuva Joonas Salo, 31, on luonut itselleen ammatin, jonka harjoittajat ovat koko Suomenkin mittakaavassa vähissä.
Hän tuottaa myyntiin tuftausmenetelmällä valmistettuja seinä- ja mattoryijyjä.
Ryijyjen maailmaan Salo uppoutui vasta puolisentoista vuotta sitten, jolloin hän näki Youtubessa videoita tuftaustekniikan käytöstä.
– Aiemmin olin innostunut nahkatöistä ja tein kasseja ja lompakoita, mutta nyt se tekniikka on jäänyt taka-alalle, Salo kertoo.
Perunalastut sopivat nykyryijyyn yhtä hyvin kuin sipsit suuhun. Joonas Salo / Salon matto ja ryijy
Kun perinteinen ryijynsuunnittelu on usein klassisten aiheiden toistamista, Salo on halunnut lähteä tyystin toiselle linjalle: modernien seinävaatteiden tuotannossa on rajana vain oma mielikuvitus.
Kovin yksityiskohtaisten kuvien toistamiseen tuftaus ei sovi, joten kuvien on oltava melko pelkistettyjä.
– Yleisimmät aiheet liittyvät ruokaan, kasveihin tai lemmikkieläimiin. Jo yksittäinen perunalastu tai selväpiirteinen peikonlehti on hyvä aihe ryijylle. Samoin moni on halunnut teetättää ryijyn koirastaan, Salo kertoo.
Ruoka-aiheiden tuominen ryijyihin selittyy hänen mukaansa sillä, että nykyisin ryijyt voidaan kotioloissa vallan hyvin nostaa vaikkapa keittiön seinälle.
– Töitteni ostajia on kyllä monenikäisiä, mutta ehdottomasti eniten on 30–40-vuotiaiden kaupunkilaisnaisten joukossa, Salo luonnehtii.
Grogilasi jääkuutioineen on mainio valinta modernin ryijyn aiheeksi. Joonas Salo / Salon matto ja ryijy
Ryijyjen menekki on Salon tapauksessa ollut niin vankkaa, että hän on hankkinut itselleen työhuoneen Kalliosta ja irtisanoutunut aiemmasta valokuvaajan työstään.
– Kuvaan nyt freenä päivän tai kaksi viikossa, mutta kyllä ryijyistä tulee pääasiallinen elantoni.
Ryijyjen hinta riippuu niiden koosta ja suunnitteluun kuluvasta ajasta. Karkeaksi hinta-arvioksi Joonas Salo antaa on 50 x 70 sentin kokoiselle ryijylle hieman yli 400 euroa.
Kahvipaussin aika! Olisiko tässä sopiva ryijy työpaikan kahvihuoneen seinälle? Joonas Salo / Salon matto ja ryijy
Tuftatun ryijyn tekeminen alkaa sillä, että piirretään mallikuva ja heijastetaan se juuttikankaalle. Sen perusteella kankaalle piirretään kuvan ääriviivat.
Kangas pingotetaan ryijykehykseen, jolla on mittaa 110 x 180 senttiä. Langat ammutaan tuftauspistoolilla kankaan lävitse.
– Laite on kuin kädessä pidettävä ompelukone, mutta sitä käytetään kankaan kääntöpuolelta eli kuviosta tulee sitten peilikuva, Salo kertoo.
Tuftauksen jälkeen langat on liimattava paikoilleen ja niitä suojaamaan kiinnitetään ryijyn kääntöpuolelle huopakangas, muuten ryijylangat irtoaisivat.
Tuftauksen perusteet on Salon mukaan helppo omaksua, mutta kuvien ja aiheiden parissa riittää aina opittavaa.
Aiemmin hän käytti Seitsemän veljeksen lankaa, mutta tällä hetkellä materiaalina on Hollannista tuotettu sataprosenttinen villalanka.
Hollannista tuftaajat löytävät myös muita tarvittavia välineitä.
Tämä ryijy on saanut inspiraationsa Inarin vaakunasta. Joonas Salo / Salon matto ja ryijy