Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sanotaanko pikkujouluille hyvästit tänäkin vuonna? IL: Asiantuntijalta ankaraa kritiikkiä hallituksen koronasuunnitelmalle – "Himmeli, joka ei pysy pystyssä"

Hallituksen tartuntalakiin liittyvä esitysluonnos ja sen sisältö saa asiantuntijalta rajua kritiikkiä. Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitus on kaavaillut, että tartuntatautilakia voisi väliaikaisesti muuttaa.

On esitetty, että osa aiemmin tartuntalaissa olleista pykälistä lisättäisiin lakiin uudelleen. Tämä tapahtuisi sen mahdollisuuden varalta, että koronatilanne heikkenee loppuvuonna. Esitys koskee muun muassa ravintoloiden ja tapahtumien henkilömäärien rajoituksia. Väliaikaiset säädökset päättyivät kesäkuussa.

– Hallitus tässä oikeastaan esittää, että perusoikeuksia voitaisiin voimakkaasti rajoittaa kausittain leviävän tartuntataudin normaalitilanteessa, jos terveydenhuoltojärjestelmä on aliresursoitu, sanoo Iltalehden haastattelema asiantuntija Pauli Rautiainen.

Rautiainen on Itä-Suomen yliopiston sosiaalioikeuden yliopistonlehtori ja perustuslakiasiantuntija.

– Tämänhetkinen tartuntatautilaki on korona-ajan muutosten jäljiltä perusrakenteeltaan kestämätön. Se on himmeli, joka ei pysy pystyssä, eikä sisällä riittäviä oikeussuojatakeita heille, joiden perusoikeuksia rajoitetaan, Rautiainen kritisoi.