Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tähän lukioon on todella vaikea päästä – Helsinkiläisillä Eerikalla, 16, ja Pirtalla, 16, on kädessään liki täydellinen päättötodistus

Lukio-opinnot on helppo aloittaa, kun taskussa on lähes täydellinen todistus peruskoulusta.

Kulosaaressa asuva Eerika Hallikainen, 16, ja tammisalolainen Pirta Sippola, 16, odottavat alkavia lukio-opintoja innolla. Heidän molempien tuleva opinahjonsa on Kulosaaren yhteiskoulu, johon oli tänä vuonna kaikkein tiukin keskiarvoraja koko Helsingissä.

Yksityiskouluun päästäkseen oppilailla piti olla lukuaineiden keskiarvo vähintään 9,69.

Hallikaisen todistuksessa komeili keskiarvona 9,85 ja Sippolalla 9,77.

– Tämä on minulle jo entuudestaan tuttu koulu ja sijaitsee lähellä kotia, joten tänne oli helppo hakea. Kun tänne on näin korkea keskiarvoraja, kyllä se kertoo siitä, että muutkin opiskelijat ovat motivoituneita, Hallikainen arvioi.

– Yhteiskoulun yleislinja on siitä hyvä vaihtoehto, että voin helposti ottaa myös muiden linjojen tarjoamia valinnaisia kieliä.

Hallikainen tähtää siihen, että lukion jälkeen ovet avautuisivat eläinlääketieteelliseen tiedekuntaan.

Lääkärin uraa suunnitteleva Pirta Sippola arvioi koulumenestyksensä salaisuudeksi sen, että hän kuuntelee oppitunneilla tarkoin, mitä opettaja opettaa. Sen ansiosta kotiläksyistä ei tule raskasta taakkaa.

– Se on kyllä tärkeää, että seuraa opetusta. Opettajalla on aika paljon vaikutusta siihen, miten opiskelut sujuvat. Omalle kohdalleni on osunut taitavia opettajia.

Pitää olla aikaa pohtia tulevaisuutta.

– Minulla ei ollut yläasteella oikeastaan yhtään sellaista oppiainetta, joita olisin suoranaisesti inhonnut. Historiasta en niin paljon ole välittänyt, mutta sain sen vedettyä rämpimällä läpi. No, kymppi tuli siitäkin, Sippola naurahtaa.

Siiri Multamäki, 15, haki Kulosaaren yhteiskouluun muun muassa lyhyen koulumatkan vuoksi.

– Haluan myös jatkaa espanjan opiskelua. Koska espanjan voi valita aika harvassa lukiossa Helsingissä, siksi tänne hakeminen oli aika lailla itsestään selvää, Multamäki kertoo.

– Yläasteella en juurikaan lukenut läksyjä kotona, mutta panostin enemmän siihen, että keskityin oppitunnilla todella paljon opetukseen.

Tuloksena oli peruskoulun päättötodistuksessa keskiarvo 9,77.

– Minulla ei ole vielä hajuakaan siitä, mihin aion hakea lukion jälkeen opiskelemaan, mutta varmasti se lähivuosien aikana selviää. En aio siitä stressata.

Kulosaaren yhteiskoulun rehtori Minnariitta Raitio muistuttaa, että lukioikäiset nuoret elävät elämässään vaihetta, jolloin tapahtuu paljon kaikenlaista.

– Lukion yleislinja on hyvä vaihtoehto heillekin, jotka vielä etsivät omaa tietään. Ei lukion alussa suinkaan tarvitse tietää, mitä lähtee jatkossa opiskelemaan. Pitää olla aikaa pohtia tulevaa suuntautumistaan.

– Mutta vaikka puhdas kymppien rivi todistuksessa ei tietenkään ole mikään itsetarkoitus, kyllä kiitettävien arvosanojen ansiosta oppilaalla on hyvä pohja opiskella myös jatkossa, Raitio toteaa..

Hän arvioi, että Kulosaaren yhteiskoulu on opiskelijoiden mielestä houkutteleva opiskelupaikka etenkin avoimen ja kansainvälisen ilmapiirinsä ansiosta.

– Oppilaat puhuvat kaikkiaan kolmeakymmentä eri kieltä, joten meillä voi jokainen olla oma itsensä. He ovat hyvin motivoituneita opiskelemaan ja sen kyllä huomaa koulumenestyksestä.

Kulosaaressa leivotaankin kuuden laudaturin ylioppilaita käytännössä joka kevät.

Entä koulun rehtori itse: millainen oli hänen oma koulumenestyksensä? Olisiko hän aikoinaan päässyt todistuksellaan nyt johtamaansa kouluun oppilaaksi?

– Olen kotoisin pieneltä paikkakunnalta, jossa ei ollut paljon muita harrastuksia kuin opiskelu. Lukuaineitteni keskiarvo oli tasan kymmenen, Raitio myhäilee.

Kympin tyttöjä siis kaikki tyynni.

Helsingin lukioiden lukuvuosi alkaa yleisimmin 11. elokuuta. Kulosaaren yhteiskoulussa aloituspäivä on 15. elokuuta.