Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Selvitys: Taksimatkustamisen turvallisuus on heikentynyt Uudellamaalla – asiakkaat pelkäävät jopa väkivaltaa

Taksimatkustamisen turvallisuus on asiakkaiden mukaan heikentynyt Uudellamaalla. Asiaa on selvittänyt Lähitaksi turvallisuustutkimuksessaan.

Eniten turvattomuutta on koettu liikenneturvallisuuden ja taloudellisen turvallisuuden (hinnoitteluun ei voi luottaa) osalta. Turvattomuutta kokeneista yli kolmannes on kokenut myös fyysistä ja psyykkistä turvattomuutta: naiset fyysistä ja psyykkistä turvattomuutta miehiä enemmän.

– Ennen taksiuudistusta heinäkuuta 2018 taksialan tutkimusten suurimmat haasteet liittyivät yleensä matkustajien mielestä taksin saatavuuteen ruuhkahuippuina, kuten pikkujoulujen ja uudenvuodenvaihteen aikaan, sekä taksien hintatasoon. Turvallisuutta ei koettu yleisesti ongelmaksi, vaan päinvastoin – suomalaista taksia pidettiin maailman turvallisimpana. Toivottavasti tämä Uuttamaata koskeva tutkimus johtaa osaltaan toimenpiteisiin erityisesti lainsäädännön ja viranomaisvalvonnan osalta sekä avaa päätöksentekijöiden silmiä, toteaa Lähitaksin vt. toimitusjohtaja Pasi Rokosa tiedotteessa.

Lähitaksi ehdottaa lähitaksilaisten kuljettajien, yrittäjien ja työntekijöiden heinäkuussa alulle laittaman kansalaisaloitteen mukaisesti viranomaisvalvonnan uskottavaa tehostamista sekä Taksitarkastajayksikön perustamista Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin yhteyteen.

Taksitarkastajille tulee Lähitaksin mielestä varmistaa laajat toimivaltuudet antaa huomautuksia ja sakkorangaistuksia sekä tarvittaessa lopettaa taksiyrityksen tai taksinkuljettajan liikennöinti ja toiminta, jos tilanne sitä vaatii.

– Haluamme palauttaa laatua, turvallisuutta ja hyvää asiakaspalvelukulttuuria taksijärjestelmäämme. Samalla muistutamme, että ongelmista huolimatta takseissa työskentelee yhä tuhansia hyviä kuljettajia ilman minkäänlaisia turvallisuusongelmia, Rokosa sanoo.

Tämän lisäksi Lähitaksi ehdottaa, että taksialan yrittäjäkoe standardisoidaan B-ajokortin teoriakokeen tavoin ja suoritetaan Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin alaisuudessa Ajovarman toimipisteellä.

Tämä ehkäisisi Lähitaksin mukaan julkisuudessakin esillä olleita vilppiyrityksiä. Traficomin tarkastamat ja hyväksymät yritykset voisivat järjestää taksialan yrittäjäkoulutukset jatkossakin.