Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Alppilan maamerkkiä uhkaa purkutuomio – "Asuntoja on mahdoton toteuttaa”

Moni Alppitalon käyttäjä on valmistautunut muuttamaan lähivuosina muihin tiloihin, koska rakennuksen loppua on pidetty vääjäämättömänä. Osa osakkaista haluaisi myydä Alppilan Karjalankadulla sijaitsevan rakennuksen esimerkiksi purettavaksi.

Alppitalo Oy:n hallituksen puheenjohtaja Taneli Hakkarainen sanoo, että 1960-luvun alussa valmistuneen seitsenkerroksisen pienteollisuustalon tekniikka on vanhentunutta.

– Talossa on paljon korjausvelkaa. Tästä ei saa kovinkaan helposti nykyaikaista taloa mihinkään toimintoihin.

Hakkaraisen mukaan suunnitelmissa on löytää kumppani kehittämään Alppitalon tulevaisuutta. Ehdokkaita on ollut Hakkaraisen mukaan useita.

Myydäänkö talo purettavaksi?

– Varmaksi ei voi ostajien aivoituksia tietää. Aikaisemmin on tutkittu, kävisikö Alppitalo palvelukodiksi tai asunnoiksi. Talon ongelma on runkosyvyys. Asuntoja on mahdoton toteuttaa.

Hakkaraisen mukaan Alppitalo vaatisi useiden miljoonien eurojen saneerauksen.

– Putket ovat vanhat. Ilmanvaihto toimii, mutta jäähdytys ei.

2000-luvun alussa Alppitaloon tehtiin julkisivuremontti, jossa seiniin asennettiin uudet tiililevyt. Myös vuotava katto on saneerattu.

Hakkarainen toivoo, että kaavamuutos etenee aikataulussa ja vahvistuu vuoden 2023 lopussa. Hän sanoo, että tontti on paikalla, jossa pitäisi ehdottomasti olla asuntoja.

– Se on loppujen lopuksi poliittinen päätös.

Alppitalo nousi keväällä puheenaiheeksi, kun kaupunki julkaisi Savonkadun suunnitelmien yhteydessä havainnekuvia Alppitalon tilalle suunnitellusta kerrostalosta. Samaan aikaan Alppitalon suojelua vaadittiin muun muassa arkkitehtonisista syistä.

– Kaupunki oli tehnyt kyselyn asukkaille. Alppitalosta oli annettu kommenttina lähinnä, että ”onpa ruma talo”. Muuten palaute on ollut neutraalia, Hakkarainen sanoo.

Hakkarainen on Alppilan Autohuollon toimitusjohtaja. Autohuolto on Alppitalo Oy:n suurin omistaja noin 11 prosentin osuudella. Yhteensä Alppitalolla on 33 omistajaa.