Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Bruno, 79, nikkaroi lapsenlapsilleen valtavaa lahjaa Helsingin huippupaikalla – nämä yllätykset Alppitalo kätkee sisälleen: tunnetaan parhaiten moottoripyöräjengin kerhotilasta

Tässä olisi upea paikka näköalaravintolalle. Seitsemännen kerroksen ikkunoista pystyy ihailemaan Linnanmäkeä ja Helsingin keskustan silhuettia.

Alppitalon parhaana pidetty tila on kuitenkin varastona. Pari vuotta sitten lopettaneen Ilma-ravintolan yrittäjät eivät saaneet toimintaa ilmeisesti riittävän kannattavaksi, vaikka rakennuksessa toimii yli 60 yritystä ja yhdistystä.

Karjalankadulla sijaitseva Alppitalo rakennettiin 1960-luvun alussa pienteollisuustaloksi. Tätä perinnettä rakennuksessa ylläpitää muun muassa viisi henkeä työllistävä Painopirtti Oy. Vanhimmat käytössä olevat painokoneet ovat 1970-luvun alusta, mutta niiden jälki vastaa nykypäivän tarpeita.

–Valmistamme kaikkia painotuotteita kirjoja lukuun ottamatta. Meillä on Alppilassa unelmasijainti. Keskustassa toimivat mainostoimistot tulevat mieluummin nopeasti tänne kuin lähtevät perämetsään. Alppitalossa on hyvät lastauslaiturit, joten logistiikka pelaa, sanoo asiakaspalvelusta vastaava Rainer Koivisto.

Ala-aulan osoitetaulu ja mainosjulisteet paljastavat lisää Alppitalon nykykäytöstä. Listan lukeminen tarjoaa monta hätkähdyttävääkin yllätystä. Talossa on paljon kulttuuriin, uskontoon, hengellisyyteen ja hyvinvointiin liittyviä toimijoita. Muun muassa kristillisdemokraatit pitävät puoluetoimistoaan yläkerroksessa. Alempana kokoontuu taas Suomen Spiritualistinen Seura sekä farsinkielinen seurakunta. Liikkumaan pääsee joogasalissa ja tanssikoulussa. Konemusiikkibileitä ja biljarditurnauksiakin järjestetään. Seikkailun ystäville on pakohuonepelejä.

Rakennuksessa on myös yksi asunto, joka sijaitsee talonmiehen vanhassa huoneistossa.

Kalliossa asuva diplomi-insinööri Bruno Lange, 79, on vuokrannut itselleen verstaan, jossa hän rakentaa lapsenlapsilleen pienoisrautatietä ja sen ympärille nousevaa saksalaistyyppistä kylää.

– Messinkisestä radasta tulee kymmeniä metriä pitkä. Se on tarkoitettu kesällä pihalla käytettäväksi. Mietin juuri, miten rakennuksista saa säänkestäviä. Tarkoituksena on jatkaa vuokralaisena myös radan valmistumisen jälkeen, Lange sanoo.

Moni muusikko ja tapahtumajärjestäjä tuntee Alppitalon hyvin. Rakennuksessa toimii isoja ääni- ja valotekniikkaa tarjoavia yrityksiä. Näiden yritysten rekat ovat lastauslaiturilla tuttu näky ennen ja jälkeen isojen festivaalien. Lähialueen asukkaat ovat valittaneet rekkarallista usein.

Alppitalossa on studioita, soitinpajoja ja treenikämppiä, joita käyttävät Suomen huippunimet.

Rumpali Niko Mäki-Saari, 29, treenaa Alppitalolla yhdessä Dj Mista S:n eli Sami Merisen kanssa.

– Hiomme kasaan tulevaa keikkasettiä. Alppitalossa on hyvä hinta-laatusuhde ja tänne pääsee helposti julkisilla, Mäki-Saari kertoo.

Nuorimpiin talon yrittäjiin kuuluvat Isla Vilpponen, 16, Pinja Hoffren, 16, Julia Jaakkola, 16, ja Sara Toikka, 13.

He kokoontuivat heinäkuun lopulla Suomen 4H-liiton suurissa tiloissa, jossa 4H-yrittäjille järjestetään muun muassa erilaisia koulutuksia.

– Täällä on myös kuvausstudio, jossa voimme valokuvata tuotteitamme, yrittäjät sanovat.

Valmistamiaan käsitöitä nuoret ovat myyneet tänä kesänä Hakaniemen kauppahallissa ja omissa verkkokaupoissaan.

Pääkaupunkiseudun 4H-yhdistys järjesti kesällä Alppitalossa myös lastenleirejä.

Otsikoihin Alppitalo nousi usein 2010-luvulla, koska sisäpihalla oli moottoripyöräjengi Cannonball MC:n tilat. Nykyiset yrittäjät sanovat, ettei jengistä ollut koskaan mitään haittaa, vaikka poliisit toisinaan paikalle iskivätkin.

– Ilkivalta ja automurrot loppuivat siihen aikaan kuin seinään. Ei tarvinnut pelätä että pyörä varastettaisiin, talon käyttäjät kertovat nyt.

Poliisit pörräävät Alppitalon pihalla silti tiheään. Poliisi huollattaa autoja nimittäin rakennuksen autokorjaamolla.