Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Asuntojen myyntimäärät kasvussa ja markkinointiajat pidentyneet Helsingissä – vuokra-asuntotarjonnan kasvu taittui

Myytävien asuntojen määrä on kasvanut Helsingissä, kertoo Tilastokeskus, joka on vertaillut asuntopalvelu Oikotien ilmoitusaineistoja.

Kesäkuussa asuntojen myynti-ilmoitukset kasvoivat vuodentakaisesta 7,0 prosenttia. Tämän vuoden toisella neljänneksellä kasvua oli 5,2 prosenttia.

Myynti-ilmoitusten kokonaismäärät nousivat vuoden toisella neljänneksellä suurista kaupungeista eniten Helsingissä ja Turussa verrattuna vuodentakaiseen.

Vanhojen osakeasuntojen ilmoitusmäärät kasvoivat suurista kaupungeista selvästi eniten Helsingissä, yli 51 prosenttia.

Kaikkiaan asuntojen myynti-ilmoituksia oli verkkopalvelussa kesäkuussa 52 576.

Tarjonnan lisääntymisen takana näkyy tiedotteen mukaan vielä pandemianaikainen kaupankäynnin vähentyminen edellisvuonna, etenkin Helsingissä.

Tilastokeskuksen julkaiseman kokeellisen tilaston mukaan vanhan kerros- ja rivitaloasunnon keskimääräinen markkinointiaika oli kesäkuussa Espoossa ja Turussa 42 päivää. Helsingissä se oli 45 päivää ja Tampereella 39 päivää.

Vantaalla ja Oulussa markkinointiaika oli noin 55 päivää.

Vanhojen asuntojen markkinointiajat pitenivät viime vuodesta suurissa kaupungeissa Turkua ja Oulua lukuun ottamatta. Eniten markkinointiajat kasvoivat Helsingissä: 61 prosentilla.

Yli vuoden ajan myynnissä olleiden vanhojen osakeasuntojen osuus oli maakunnista suurin Satakunnassa (18,7 %) ja pienin Uudellamaalla (2,3%).

Vuokra-asuntoja oli tarjolla verkkopalvelussa kesäkuussa 35 727, mikä on 5,4 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten.

Vuoden 2022 toisella neljänneksellä vuokrailmoitusten määrät kasvoivat koko maassa 2,7 prosenttia vuodentakaisesta ja 15,8 prosenttia verrattuna vuoden 2020 toiseen neljännekseen.

Espoossa vuokrailmoitusten määrät kasvoivat vuoden toisella neljänneksellä 32 prosenttia vuodentakaisesta, kun taas Helsingissä ja Vantaalla kasvu jäi noin 2 prosenttiin.

Kesäkuussa vuokra-asuntojen markkinointiajat olivat lyhyimmät Oulussa, Tampereella ja Turussa, noin 18 päivää. Markkinointiajat olivat pisimmät Porissa (42 päivää), sekä Mikkelissä ja Vaasassa. Keskimääräinen markkinointiaika Helsingissä oli 23 päivää.

Helsingissä vuokra-asuntojen markkinointiajat olivat vuoden 2022 kesäkuussa 67 prosenttia pidemmät kuin edellisenä normaalivuonna kolme vuotta sitten.

Tiedot perustuvat Oikotien verkkopalvelun asuntojen myynti- ja vuokrailmoituksiin. Tietojen laskennassa mukana ovat sekä kiinteistönvälittäjien että yksityisten ilmoittajien tiedot. Markkinointiaikojen vertailuun on valittu tiedotteessa ne alueet, joilla on ollut vähintään 100 poistunutta ilmoitusta tarkastelukuukauden aikana.