Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Flow on Kallion putiikille sesonki siinä missä Linnan juhlat – Veera, 29: ”Näistä löytyvät uniikeimmat vaatteet”

Second hand -liikkeistä saatetaan hakea festarityyliä, muttei juurikaan kertakäyttövaatteita.

Veera Krouglov, 29, hakee jotain jännittävää, värikästä ja mielenkiintoista. Hän on etsimässä asua Flow-festivaalia varten Hoochie Mama Jane -liikkeessä Kalliossa.

Krouglov asuu Arabianrannassa, mutta on tullut Kallioon varta vasten kiertämään kierrätysmuotia myyviä liikkeitä. Hän käy liikkeissä muutaman kerran vuodessa.

Nyt haussa on ensisijaisesti asu festivaalille, mutta Krouglov pohtii, että sitä voi jatkossa käyttää samantyyppisissä tapahtumissa.

– Näistä löytyvät mielenkiintoisimmat ja uniikeimmat vaatteet. Jos ostan kaupasta värikästä pikamuotia, niin se saattaisi jäädä lopulta kaappiin, Krouglov kuvailee.

Värikäs ja persoonallinen kierrätysmuoti ovat kiinnostaneet kesän tapahtumakävijöitä.

HU kysyi viideltä second hand -liikkeeltä Kalliossa, miten tänä viikonloppuna järjestettävä Flow-festivaali ja muut kesän tapahtumat ovat näkyneet kysynnässä. Osassa tapahtumat näkyivät enemmän ja osassa vähemmän.

Kaikki liikkeet olivat yhtä mieltä yhdestä asiasta: ihmiset ostavat kierrätysmuotia, jota voivat käyttää myös tapahtuman jälkeen. Niin arjessa, uusissa juhlissa kuin vaikkapa ravintoloissa.

Hoochie Mama Jane -liikkeelle Flow-festivaali on muodostunut jo omaksi sesongikseen. Liikkeen tarjonta keskittyy juhlavaatteisiin, etenkin mekkoihin.

– Loppuvuodesta ovat Linnan juhlat, vuodenvaihteessa gaalat, keväisin valmistujaisjuhlat, kesäisin häät ja sitten elokuussa on Flow, kertoo omistaja Irja Nuru.

Asiakkaat ostavat tapahtumaa ajatellen persoonallisia ja näyttäviä vaatteita: esimerkiksi glitter-haalareita ja näyttäviä pukuja. Myös korut ja kengät ovat tärkeä osa tyyliä.

Ihmiset haluavat erottua.

– Flow on kaupunki- ja näyttäytymisfestari. Siellä ei tarvitse huomioida samalla tavalla olosuhteita kuin muualla, eli voi käyttää esimerkiksi korkokenkiä.

Vaatteiden ostaminen kesän tapahtumia varten on huomattu myös Kinnunem-liikkeessä ja UFF:ssa.Etenkin värikkäät ja persoonalliset vaatteet ovat olleet kysyttyjä.

Kinnunemin omistajan Mi Kinnunen-Nurun mukaan ihmiset panostavat festarityyliin.

– Paidat ovat meillä ehdottomasti suurin myyntiartikkeli, mutta sen lisäksi erikoisempia takkeja ja hattuja menee. Housuja myös, Kinnunen-Nuru sanoo.

UFF:n vintage-asiantuntija Patrik Tabell kertoo asiakkaiden hakevan omaperäisiä vaatteita.

– Värikkäitä ja omaperäisiä vaatteita: ihmiset haluavat erottua muista ja ilmentää itseään. Sitten 2000-luvun vaihteen muoti, joka on nyt pinnalla, Tabell luettelee.

Sen sijaan Ansa Second Handissa ja Frida Marinassa ei ole pistetty erityisemmin merkille tapahtumien vaikutusta myyntiin, vaikka kesäisin asiakkaita on tavallista enemmän.

– Ainakaan asiakkaiden kanssa ei ole tullut puheeksi, että heillä olisi erityisesti festarit mielessä, sanoo Ansa Second Handin omistaja Linda Pakalén.

Ihmiset eivät juurikaan osta festareillekaan vaatteita, joita käyttävät vain kerran, haastatellut arvioivat.

– Ihmiset ovat nykyisin eettisiä kuluttajia. Etenkin kalliolaisten keskuudessa kertakäyttökulttuuri on lakannut olemasta.

Vielä 2000-luvulla kertakäyttöisten kierrätysvaatteiden ostaminen oli suositumpaa, kertoo Linda Pakalén.

Niitä hankittiin etenkin polttareihin ja teemajuhliin.

– Yhteen aikaan tuntui, että kaikki juhlat ovat teemajuhlia. Olen silloin jutellut asiakkaiden kanssa, että vaikka ostaa teemajuhliin, kannattaa valita sellainen, jolle olisi muutakin käyttöä, Pakalén sanoo.

Arvostetaanko kierrätysmuotia nyt aikaisempaa enemmän? Pakalén allekirjoittaa väitteen.

– Vaatteiden ostamisesta käytettynä on tullut yleisempää kaikissa ikäluokissa. Ennen asiakkaat olivat nuorempia, nyt kaiken ikäisiä.

Kaikissa liikkeissä arvioidaan, että ihmiset pukeutuvat nykyisin myös arjessa rohkeammin.

Onko siis persoonallinen festarilook jo lähellä arkityyliä?

– Ehdottomasti. Itsellänikin värien käyttö on tullut vaatteissa hirveän paljon rohkeammaksi muutaman vuoden sisällä, sanoo Mi Kinnunen-Nuru.

Jos ihmiset ostavat vaatteita vain yhtä tilaisuutta varten, UFF:n Patrik Tabell toivoo, ettei niitä ainakaan heitettäisi tilaisuuden jälkeen roskiin.

– Vaatteet kannattaa aina pistää kiertoon.