Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Asiakkaat: Taksien turvallisuus heikentynyt, nämä asiat ärsyttävät eniten – Laura, 42, hyppää kyytiin aiempaa harvemmin

Kuljettajalla suurin merkitys turvallisuuden tunteen tuojana. Laatuauto ei auta, jos liikennesääntöjä ei tunneta.

Uudenmaalla taksia käyttävät asiakkaat kokevat taksien turvallisuuden heikentyneen viime vuosina.

Tätä mieltä oli 64 prosenttia Lähitaksin teettämään kyselyyn vastanneista. Nostat Oy:n toteuttamassa tutkimuksessa haastateltiin yli tuhatta Uudellamaalla asuvaa taksin käyttäjää.

30 prosenttia naisista oli kokenut turvattomuuden tunnetta matkatessaan taksilla viimeisen vuoden aikana. Miesten keskuudessa vastaava luku oli 26 prosenttia.

Eniten turvattomuutta koettiin liikenneturvallisuuteen ja hinnoitteluun liittyen. Kolmannes vastaajista mainitsi myös fyysisen ja psyykkisen turvattomuuden kokemukset.

Laura KöÖnikkä, 42, on samaa mieltä kyselytulosten kanssa: taksin käyttöön liittyvä turvallisuuden tunne on heikentynyt. Hän pohtii, mistä se johtuu, sillä hän ei ole kokenut turvattomuutta taksin kyydissä.

– Onko niin, että puhe kyytien turvattomuudesta lisää turvattomuuden tunnetta?

Kuljettajien tietämättömyys päämäärästä on hänen kokemuksensa mukaan lisääntynyt. Hinnoittelun ja esimerkiksi lentokentän useat eri taksijonot hän kokee epäselvinä.

– Tuntuu myös siltä, että kuljettajat ovat puheissaan provokatiivisempia kuin ennen.

Negatiivinen mielikuva taksimatkustamisesta on Könnikän kohdalla johtanut siihen, että hän hyppää taksin kyytiin aiempaa harvemmin. Hän käyttää taksia pääasiassa välttämättömiin matkoihin kodin ja lentokentän välillä.

Tutkimuksen tulokset eivät yllättäneet selvityksen tilannutta Lähitaksia, joka on yksi suurimmista taksitoimijoista Uudellamaalla.

– Huolestuttava määrä ihmisiä kokee turvallisuuden heikentyneen, toteaa Lähitaksin viestintäpäällikkö Sakari Lauriala.

Ennen vuoden 2018 taksiuudistusta alan ongelmat olivat asiakaskyselyiden mukaan taksien saatavuudessa ruuhka-aikoina ja hintatasossa.

– Liikenneturvallisuuteen liittyvää turvattomuutta voi aiheuttaa esimerkiksi kuljettajan ajotapa tai heikko paikallistuntemus. Hinnoitteluun liittyvää turvattomuutta voi aiheuttaa se, että kuitteja ei saa tai maksupäätteet ovat rikki, Lauriala sanoo.

Tärkeimpänä turvallisuuden tunteeseen vaikuttavina tekijöinä kyselyyn vastanneet pitivät kuljettajan ammattitaitoa. Siihen kuuluvat käyttäytyminen, ajotapa, kielitaito ja paikallistuntemus.

Seuraavaksi tärkeimpiä olivat taksiyrityksen maine ja alkuperä, luotettava mobiilisovellus, taksiyhtiön oma laadunvalvonta sekä näkyvillä oleva taksimittari.

Vasta kuudennella sijalle turvallisuuden tunteen tuojana on kyselyn perusteella laadukas auto.

Kia Sahlman, 26, ja Niklas Jalonen, 26, käyttävät taksia pari kertaa kuussa pääasiassa palatessaan iltaisin tai öisin keskustasta kotiinsa.

– Tärkeintä on päästä nopeasti kotiin, Sahlman perustelee taksin käyttöä.

Usein kyyti otetaan Uberiltä – ennen boikottia myös venäläistaustaiselta Yangolta. Kumpikaan ei ole kokenut turvattomuutta taksissa.

– Lähinnä ärsyttää, jos kuljettaja käyttää aikaani tai rahaani kiertoteihin, Sahlman sanoo.

Sellaista on välillä sattunut. Jalonen on huomannut, että kuskien ajotaito on usein kyseenalainen.

– Vähän aikaa sitten olin taksissa, jonka kuljettaja ajoi vastaantulijoiden kaistalla. Toinen kuljettaja lähti liikenneympyrästä väärään suuntaan.

Jalonen on pannut merkille, että hänen vanhempansa suosivat ainoastaan tuttuja kotimaisia taksifirmoja pirssipalveluita käyttäessään.

Oikaisu 26.8. klo 14.10. Haastatellun nimi korjattu muotoon Laura Köönikkä.