Juha ja Stina Nybergin voi bongata lukuisista leffoista, tv-sarjoista ja mainoksista – syynä pariskunnan erikoinen harrastus

Ensimmäinen ohjelma-avustajan keikka Juha Nybergillä, 55, oli tasan 30 vuotta sitten sumopainijan kilpa-asussa eli käytännössä alushousuissa. Hän esiintyi Janne Porkan juontamassa pikkutuhmassa tv-ohjelmassa Erotico-tico. Hän päätyi siihen liityttyään Ohjelma-avustajat-yhdistykseen.

– Kävelin siellä ja söin omenaa, Nyberg muistelee ohjelmaa hymynkare suupielissään.

– Olin laiha kuin kukkakeppi.

Sen jälkeenkin Nyberg on pitänyt mielen avoinna avustajatarjouksille, mutta edelleen periaatteena on, että housujen pitää pysyä jalassa.

Nyberg on ollut avustajana valtavassa määrässä elokuvia, tv-sarjoja ja mainoksia. Hän ei pidä niistä kirjaa, mutta vaimo, itsekin ohjelma-avustaja Stina Nyberg, 54, luettelee:

– Salatut elämät, Roba, Karppi, Syke, Aallonmurtaja, Risto Räppääjä ja pullistelija, 70 on vain numero...,

Juha Nybergin tuorein tv-mainos on senioreille kotiapua tarjoava Ilostu. Se myös kuvattiin Nybergien kotona Kuninkaanmäessä.

Helsingissä syntynyt Nyberg on ollut kiinnostunut näyttelemisestä lapsesta asti. Hän oli aina valmiina, kun koulussa tarvittiin esiintyjiä. Nuorena hän näytteli myös harrastajateatterissa Kalliolan kansalaisopistossa.

– Mutta koskaan en ole ajatellut näyttelemistä ammattina.

Koskaan en ole ajatellut näyttelemistä ammattina.

Juha Nyberg

Nybergin leipätyö on kuljetusalan yrittäjänä, ja hän toimii myös Rahtarit-yhdistyksen puheenjohtajana.

Stina Nyberg kiinnostui avustajakeikoista kuutisen vuotta sitten. Aiemmin hän oli vain ihmetellyt miten puoliso jaksaa töiden ohella vielä harrastaa ohjelma-avustamista.

Hän kävi ensin aikuismallikurssin ja on enemmän suuntautunut valokuva- ja näytösmallinkeikkoihin, mutta tekee mielellään myös ohjelma-avustajan tehtäviä. Edes ensimmäisen avustajakeikan kylmä kokemus Aallonmurtaja-sarjan kuvaksissa satamassa ei saanut häntä lopettamaan heti alkuunsa.

– Se oli järkyttävää. Oli hirveä pakkanen enkä ollut pukeutunut kunnolla.

Siitä selvittiin yhtä opetusta rikkaampana.

Pariskunta on myös esiintynyt useissa samoissa tuotannoissa, kuten Ylen Aktivistit-sarjassa. Aktivistit kertoo 1900-luvun sortovuosista ja avustajat oli puettu ajan asuihin.

– Kun sitä kuvattiin Senaatintorilla, turistit kerääntyivät torin laidalle ja katsoivat ihmetellen. Heille piti poseerata kuvia varten, Stina Nyberg kertoo.

Myös MTV3:n Ex-onnelliset-sarjassa olivat molemmat Nybergit mukana. Stina palvelutalon johtajana ja Juha isännöitsijänä.

Juha Nyberg ei katso omia töitään, jos ei sattumalta satu niitä näkemään. Ystävät ja tutut saattavat sanoa, että näkivät hänet jossain ohjelmassa tai mainoksessa.

– Joku sanoi, että Facebookin on perusteilla Nybergien bongausryhmä, Juha Nyberg naurahtaa.

Avustajan osa on usein se, että kuvaukset voivat kestää tunteja ja sitten lopputuloksessa tätä ei näy lainkaan tai vain vilaus.

– Tappajan näköisessä miehessä (elokuva) näkyi kaksi sekuntia mun takaraivoa ja nimi lopputeksteissä. Sanonkin, että olemme liikkuvia lavasteita, Juha Nyberg kiteyttää.

Avustajan töitä tehdään rakkaudesta lajiin, rikastumaan niillä ei pääse. Keikoista saa tavallisesti 10–20 euroa ja useimmiten maittavan ruokapalkan. Avustajia kohdellaan yleensä hyvin. Kerran erään opiskelijatyön yhteydessä Juha Nyberg koki suorastaan kuninkaallista kohtelua.

– Koko ajan kysyttiin, onko näyttelijällä kaikki hyvin.

Yksi Nybergin mieleenpainuvimmista kuvauskokemuksista on Sami Hedbergin Kokovartalomies-sketsisarja.

– Se tehtiin pitkälti improvisaatiolla. Se oli hauskaa!

Nyberg kehuu Hedbergiä oikein mukavaksi mieheksi.

Sumopainijan asua peittävämpi poliisin ”virka-asu” on tullut Juha Nybergille tutuksi useissa kuvauksissa. Hän kuuluukin Karhun Pojat -nimiseen avustajaryhmään, jonka jäsenet ovat saaneet koulutusta siihen, kuinka poliisi toimii erilaisissa tilanteissa. Siten kohtaukset näyttävät aidoilta. Lain toiselle puolellekin Nyberg on joutunut, kun hän näytteli Aallonmurtajassa mafiapomon turvamiestä.

Vaikka Juha Nyberg ei olekaan haaveillut näyttelijän ammatista hän sanoo, että ”joskus olisi kiva päästä ihan näyttelemään”. Stina Nyberg puolestaan sanoo pilke silmäkulmassa, että haluaisi kokea suuren maailman elokuvantekoa jossain Hollywood-tuotannossa.

Mainos: Helsingin kaupunki

Mainos: Helsingin kaupunki

50-luvun kerrostalo puolitti lämmityskulunsa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut