Säihkettä ja Ståhlbergiä – Helsingin teatterisyksy on värikäs kattaus tunnetta, luvassa parikymmentä ensi-iltaa

Helsinkiläisestä teatterisyksystä on tulossa houkuttelevan monipuolinen.

Pelkästään pääkaupungin kahdessa suurimmassa teatterissa päästään nauttimaan peräti paristakymmenestä ensi-illasta.

Helsingin kaupunginteatteri levittää 13. elokuuta alkaen esille glitterillä täytetyn musikaalin Priscilla – aavikon kuningatar.

Näytelmä perustuu vuonna 1994 ensi-iltaansa tulleeseen elokuvaan, jossa kolme miespuolista dragshow-artistia saapuu esiintymään australialaiseen junttikylään.

Ongelmia syntyy – itkua ja naurua myöten – kun kaksi täysin erilaista ihmisryhmää eivät kerta kaikkiaan kykene ymmärtämään toinen toisiaan.

Kaupunginteatterille näytelmän ohjannut Samuel Harjanne pitää Priscillaa huikaisevana.

– Musikaaleissa tunteet ovat aina vahvasti esillä ja niin ne ovat nytkin. Suomessa on pitkään vähätelty viihteen arvoa, mutta Priscillassa ei anteeksipyydellä mitään, Harjanne muistuttaa.

– Sukupuolivähemmistöjen asema on kohentunut viime vuosikymmenten aikana suuresti. Kun esimerkiksi Pridessä marssi 2000-luvun alussa 100–200 henkeä, nyt heitä on tuhansia.

Harjanteen mukaan suvaitsevaisuuden henkeä tulee teatterissakin vaalia, jotta suvaitsemattomuudelle ei jäisi tilaa.

Priscilla on kiinnostanut yleisöä suuresti, sillä noin puolet lipuista on tässä vaiheessa varattu.

Tyystin toisenlainen näytelmä saa Kansallisteatterissa ensi-iltansa 5. lokakuuta, josta alkaen nähdään Esa Leskisen ohjaama näytelmä Ensimmäinen tasavalta.

Sen päähahmona on Suomen ensimmäinen presidentti ja tasavaltaisen hallitusmuodon luoja Kaarlo Juho Ståhlberg, jonka kuolemasta tulee tänä syksynä kuluneeksi 70 vuotta.

Ensimmäinen tasavalta on Kansallisteatterin 150-vuotisjuhlanäytelmä.

Vesa Vierikon roolittaman Ståhlbergin presidenttikausi osui aikaan, jolloin Suomi oli vastaitsenäistynyt valtio. Kaikki kehityskulut olivat silloin avoinna.

– Suomi olisi voinut kehittyä hyvinkin moneen erilaiseen suuntaan kuin lopulta kehittyi. Jos vuoden 1918 sisällissodassa punaiset olisivat voittaneet, maa olisi 1920-luvulla ollut hyvin erilainen, Leskinen muistuttaa.

Jos puolestaan oikeisto olisi kaapannut vallan Ståhlbergiltä, silloin Suomi olisi voinut hyökätä Pietariin, joka kouristeli 1920-alussa vielä sisällissodan kourissa.

Leskisen mukaan aihe on nykyisin erittäin ajankohtainen.

– Tämä aika muistuttaa paljon 1920- ja 1930-lukuja, jolloin Euroopassa nousivat valtaan autoritääriset johtajat. Yhä edelleen haikaillaan vahvojen johtajien perään. Putin, Orbán ja Erdogan ovat tästä osuvia esimerkkejä.

Leskinen haluaa näytelmällä korostaa sitä, miten tärkeää on pitää yllä valistuksen ajan suvaitsevaa henkeä.

– Sananvapaus ja ihmisoikeudet ovat arvoja, joista meidän tulee aina pitää kiinni.

Mainos: Helsingin kaupunki

Mainos: Helsingin kaupunki

50-luvun kerrostalo puolitti lämmityskulunsa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut