Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Erikoinen ongelma jatkuu: Marsujen määrä paisuu Pitäjänmäellä – Nuut Nuut etsii yhä kotia

Löytömarsujen määrä ei Pitäjänmäellä vähene. Moni marsu on löytänyt uuden kodin, mutta lisää on tulossa.

Helsingin eläinsuojeluyhdistyksen suojiin Pitäjänmäelle kesäkuussa tuotu harvinaisen suuri marsulauma ei osoita vähenemisen merkkejä – päinvastoin.

Kesäkuun toisella viikolla Kirkkonummelta tuotiin Viikkiin lähes 30 marsua, jotka löydettiin, kun niiden aiempi omistaja kuoli.

Marsut vietiin ensin Viikkiin ja sieltä kolmessa eri erässä Pitäjänmäen Hesy-kotiin, jossa löytöeläimiä pidetään.

Moni naarasmarsuista oli tuolloin tiineenä, joten niiden synnyttämät poikaset ovat lisänneet marsujen määrää Hesy-kodissa.

– Hesyn marsulassa on syntynyt nyt viidelle emolle kolmetoista poikasta ja lisää on tulossa, sillä yksi marsurouva on vielä viimeisillään tiineenä, kertoo eläinsuojeluyhdistyksen mediavastaava Mari Aro.

Torstaina marsuja oli yhdistyksen tiloissa kaikkiaan 33.

Aron mukaan marsut saavat yleensä kaksi tai kolme poikasta kerrallaan, mutta yksi marsuemoista on pyöräyttänyt Pitäjänmäellä neljä potraa poikasta. Marsujen raskaus kestää noin 70 vuorokautta.

Osa marsuista kesyyntyy helposti.

Helsingin eläinsuojeluyhdistys pyrkii löytämään marsuille ja muille löytöeläimille uudet kodit.

Kirkkonummen marsuista jo kaksitoista on löytänyt uuden kodin.

– Hakemuksia on tullut oikein mukavasti, mutta näiden marsujen sijoittamisessa on se pieni lisähaaste, että niitä ei selvästikään ole juurikaan käsitelty ’edellisessä elämässä’, Aro kertoo.

Hänen mukaansa tulevilta kodeilta toivotaan siksi hoitokokemusta ja kärsivällisyyttä, jotta marsujen sosiaalistaminen onnistuisi.

Hesyllä on tapana antaa kaikille sen suojiin tuoduille lemmikeille uudet nimet. Uutta kotia etsivät vielä muun muassa marsut Pipa, Kurre, Kinuski, Sankari ja Nuut Nuut.

Helsingin eläinsuojeluyhdistys ei koskaan anna marsua uudelle omistajalle ainoaksi lemmikiksi, sillä marsu on laumaeläin, joka vaatii vähintään yhden lajitoverin.

– Mutta vaikka marsut olisivat aiemmalla omistajallaan olleet vailla tiivistä kontaktia ihmisiin, eivät ne silti suinkaan ole toivottomia tapauksia, kertoo marsuja seitsemän vuotta kasvattanut Elisa Svento, 35.

– Kärsivällisyydellä marsut voidaan hyvinkin kesyttää. Ne ovat ruoalle persoja, joten ruoan avulla marsut voidaan houkutella kavereiksi uuden omistajan kanssa.

Marsu on sopiva lemmikki lapsiperheeseen.

Sventon mukaan marsuissa on yksilökohtaisia eroja myös sosiaalisuuden suhteen.

– Osa kesyyntyy hyvinkin helposti, mutta osa taas on ihmisten suhteen arempia.

– Tekemällä aivan perushoitoa marsuja voidaan sosiaalistaa. Kun marsu tottuu siihen, että sitä pidetään sylissä, se oppii luottamaan ihmisiin, Svento kertoo.

Marsu ei ole vaativa lemmikki, mutta silti sen omistajan tulee osata tehdä tarvittavia hoitotoimia.

– Korvien puhdistaminen ja rasvarauhasen hoitaminen vaativat kyllä huolellisuutta. Marsu on sopiva lemmikki lapsiperheeseen, mutta vastuu lemmikistä on aina aikuisella. Joihinkin hoitotoimenpiteisiin lapsi usein tarvitsee aikuisen apua, kuten kynsien leikkaamiseen, Svento muistuttaa.

Lue aiheesta lisää: Omistaja kuoli ja hoitokotiin tuotiin viikossa lähes 30 marsua – Eläinlääkäri: "En ole koskaan ennen kohdannut tällaista tapausta"