Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Metsäisen luontopolun kunnostaminen kivimurskeella saa täystyrmäyksen somessa: – "Poluilla pitää olla kantoja ja metsän tuntua eikä mitään hiton soraa"

Helsingin Uutisten juttu Haltialanmetsän luontopolun kunnostamisesta ja sen uudesta kivimurske-päällysteestä saa täystyrmäyksen sosiaalisessa mediassa.

– Miksi? Poluilla nimenomaan pitää olla kantoja ja metsän tuntua eikä mitään hiton soraa, parahtaa yksi keskustelijoista HU:n Facebook-sivuilla.

– Itselleni metsässä ulkoilussa on tärkeintä ylläpitää tasapainoa ja ketteryyttä epätasaisella pinnalla, kirjoittaa toinen.

– Tuhotaan polku ja tehdään tilalle mursketie. Vaikuttaa jotenkin vihreiden luontokäsitykseltä..., irvailee kolmas.

Metsäpolun päällystämistä murskeella pidetään myös epäekologisena. Kiven tilalle penätään muita materiaaleja.

Eräs keskustelija kommentoi rahisevalla alustalla kävelyn vievän luontokokemuksen, kun linnunlaulua ei tahdo kuulla.

Keskustelijat ehdottavat kieli poskessa jo seuraavia toimenpiteitä: polkujen asvaltointi, puhdistus lehtipuhaltimella syksyisin ja auraus talvisin. Metsän siimekseen voisi vetää myös sähköt valaistusta, kännykän latauspisteitä ja pikaruokaravintoloita varten.

Lue myös:

Staran palvelupäällikkö Antti Helakallio vastaa kritiikkiin.

– Koska kyseessä on luonnonsuojelualue, tärkein prioriteetti alueella on luonnonsuojelu, johon polkujen kunnostamisella pyritään.

Alueen hoito- ja käyttösuunnitelma ohjaa kunnostustöitä – Staran miehet eivät näitä projekteja keksi.

Kaksi kilomeriä pitkän polkuosuuden kunnostamisella pyritään ohjaamaan ihmiset kulkemaan kunnostettua polkua, mikä säästäisi suositun metsän kulumista.

Vanha polku on ollut paikoin erittäin kulunut ja vettynyt. Polku levenee, kun vettyneitä kohtia kierretään.

Alueen korpia ennallistetaan patojen kunnostuksella, mikä tekee metsäpohjasta nykyistä kosteamman.

Keskustelijoiden käsityksiä pinnoitteesta hän oikoo hieman. Polulle ajettu hieno kivimurske lujittaa polkua. Sen päälle laitetaan kivituhkaa, mikäli pinta jää liian karkeaksi.

– Kostean maapohjan vuoksi hake tai puru eivät sovellu polun pintamateriaaliksi. Hake kelluisi vettyneellä polulla.

Kunnostetut polut mahdollistavat metsässä liikkumisen huonojalkaisille ja esimerkiksi lastenrattaiden kanssa liikkuville.

Toisaalta liikkuminen muilla kuin murskepoluilla ei ole kiellettyä.

Entä jos ihmiset hakeutuvatkin nyt jäljelle oleville metsäpohjaisille poluille?

– Käyttäjät ovat löytäneet kivituhkapintaiset polut hyvin ja odotuksena on, että kulku tulee pääasiassa ohjaantumaan näille reiteille.

– Alueen käyttöä ja kulumista seurataan ja mietitään sen perusteella tarvitaanko lisää toimenpiteitä.

Kaupunki ei liikkumista rajoita. ELY-keskuksen vahvistamat luonnonsuojelualueen rauhoitusmääräykset määrittelevät sen mitä alueella saa tehdä ja mitä ei.

Lue myös:

Polun kunnostus maksaa noin 270 000 euroa. Kivituhka- ja murskepäällysteen lisäksi urakkaan kuuluu pitkospuiden uusiminen noin 400 metrin matkalta sekä noin 30 metriä portaita.